Foto: Bas Spliet
IPS

Meer dan 300.000 burgerdoden na 10 jaar Syrische burgeroorlog

Volgens berekeningen van de VN zijn er 306.887 burgers gedood in de Syrische burgeroorlog tussen maart 2011 en maart 2021. Dat betekent dat burgers het overgrote deel uitmaken van het totaal aantal slachtoffers in het conflict.

woensdag 29 juni 2022 12:03
Spread the love

 

Volgens de statistische analyse door het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (Ohchr) zijn in totaal 350.209 doden geteld sinds de start van de gewelddadigheden in Syrië. “De conflictgerelateerde slachtoffers in dit rapport zijn niet zomaar een reeks abstracte getallen, maar vertegenwoordigen echte mensen”, zegt Michelle Bachelet, de Hoge Vertegenwoordiger voor ­Mensenrechten van de VN. “De impact van de moord op elk van deze 306.887 burgers heeft een diepgaande, langdurige impact gehad op hun gezin en de gemeenschap waartoe ze behoorden.”

Rechtstreekse slachtoffers

Ze verduidelijkt ook dat het rapport enkel overlijdens meetelde die rechtstreeks het resultaat waren van militaire operaties. “Dit houdt nog geen rekening met de vele, vele andere burgers die zijn omgekomen als gevolg van het verlies van toegang tot gezondheidszorg, voedsel, schoon water en andere essentiële mensenrechten.”

De nieuwe cijfers betekenen dat meer dan 1,5 procent van de Syrische vooroorlogse bevolking is omgekomen als gevolg van het conflict. Volgens het rapport is de tol voor de burgerbevolking zo “duizelingwekkend hoog”, omdat zowel nationale als internationale actoren van het conflict er niet in geslaagd zijn, of onwillig zijn, om het internationaal humanitair recht inzake de bescherming van burgers te respecteren. Volgens de onderzoekers zal het aantal burgerdoden blijven stijgen zolang het conflict blijft aanslepen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!