Foto: kifkif.be

41 Europese organisaties: EU doet te weinig tegen islamofobie

41 Europese maatschappelijke organisaties beschuldigen de Europese Unie en haar instellingen ervan te weinig te doen tegen ‘islamofobie’. De EU heeft zich zelfs verzet tegen de instelling van een VN-Dag tegen Islamofobie, die er toch kwam dankzij de meerderheid van de VN-lidstaten.

donderdag 23 juni 2022 22:42
Spread the love

 

Het gaat onder meer om het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR), waarvan ook de Nederlandse organisaties New Urban Collective en het Overlegorgaan Caribische Nederlanders deel uitmaken. In België zijn 17 organisaties lid van ENAR, o.a. Een Andere Joodse Stem, Hand in Hand tegen Racisme en Kif/Kif (zie volledige lijst hier).

Ook de Europese islamitische jongerenbeweging FEMYSO, bekend omdat GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht daar bestuurder was, valt onder ENAR.

Deze organisaties vinden het een slechte zaak dat er geen aparte ‘anti-islamofobie-coördinator’ is aangesteld door de Europese Commissie, terwijl geweld tegen moslims, hate speech, discriminatie en marginalisatie van moslims steeds vaker voorkomen.

De Europese Raad heeft ten onrechte een advies van de Europese Commissie tegen Racisme afgewezen om de bestrijding van moslimhaat de hoogste prioriteit te geven, aldus deze 41 organisaties.

Ze vinden het ook een gemiste kans dat de EU binnen de VN lobbyde om 15 maart niet uit te roepen tot de Internationale Dag tegen Islamofobie. Op 15 maart 2019 vermoordde een extreemrechtse aanslagpleger 51 moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Een VN-dag tegen Islamofobie kwam er overigens wel, omdat een meerderheid van de VN-lidstaten ervoor stemde.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!