bus van De Lijn
Foto: EDDIE

23 juni: Dag van de Buschauffeur, voor reële erkenning na de pandemie

Na een onderbreking van twee jaar wegens de pandemie gaat de 5de Dag van de Buschauffeur door. Overal op drukbediende plaatsen zetten de militanten van de Belgische Transportarbeidersbond BTB-ABVV hun collega's in de bloemetjes met een kleine attentie. “Buschauffeurs zijn een essentiële schakel in onze economie”. Dat heeft de pandemie bewezen.

donderdag 23 juni 2022 22:36
Spread the love

 

In een persmededeling benadrukken de BTB-woordvoerders dat het hoog tijd is dat de buschauffeurs een eerlijk loon krijgen en leefbare werkomstandigheden voor het essentiële werk dat ze dagelijks vervullen.

Voor buschauffeurs was er nooit een lockdown tijdens de pandemie. Hun essentiële werk kon immers niet gemist worden.

Dat deze diensten belangrijk zijn, werd tijdens de coronacrisis nog maar eens duidelijk. Steven Steyaert, verantwoordelijke BTB Bus & Car: “Buschauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie. Zij zorgen ervoor dat personen op een veilige manier vervoerd kunnen worden, dat tijdens de coronaperiode iedereen zich kon verplaatsen om te gaan werken of naar school te gaan.”

De lonen van veel chauffeurs zijn echter veel te laag. Frank Moreels, BTB-Voorzitter: “Een buschauffeur is een vakman die zich permanent dient bij te scholen. Om een deftig loon te verdienen zitten ze heel wat uren achter hun stuur.”

“Werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering. Samen met een onevenwichtige work-life balance zorgt dit ervoor dat jonge mensen niet meer aangetrokken zijn tot het beroep en er al jaren een chauffeurstekort is”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!