Bron: PxHere
Opinie - 11.11.11, FEDIAS

Recordaantal geldtransfers naar lage- en middeninkomenslanden

In 2022 zullen migranten voor een recordbedrag van 603 miljard euro naar lage- en middeninkomenslanden sturen. “Vooral richting Oekraïne kan een significante stijging worden vastgesteld als gevolg van de oorlog”, klinkt het bij koepel van internationale solidariteit 11.11.11, en FEDIAS, Federatie Diaspora voor solidaire samenwerking. De organisaties vragen de regering om de hoge transferkosten terug te dringen.

dinsdag 21 juni 2022 15:39
Spread the love

 

Het nieuwe bedrag aan remittances, internationale geldtransfers van mensen naar bijvoorbeeld hun familieleden, zal dit jaar naar schatting 630 miljard dollar (603 miljard euro) bedragen. Dat is een recordbedrag. In 2021 ging het nog om 605 miljard dollar (580 miljard euro).

Oekraïne als sterke klimmer

“Geldtransfers zijn een belangrijk onderdeel geworden van onder meer de internationale strijd tegen armoede”, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “Zeker nu veel landen kreunen onder de economische klappen van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn remittances van cruciaal belang voor miljoenen kwetsbare families.”

Remittances vormen een onmisbare bron van inkomsten voor naar schatting 800 miljoen mensen.  Velen zijn afhankelijk van die middelen voor cruciale zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs of voedselvoorziening. Zeker in crisissituaties zijn de geldtransfers een levenslijn voor mensen in nood. Zo zullen remittances naar Oekraïne dit jaar met naar schatting 20% stijgen.

Levenslijn met hoge kosten

Die transfers spelen niet enkel een grote rol als eerste vorm van hulp in geval van conflicten en natuurrampen, maar tonen ook een langetermijneffect aan. “Onderzoek in 71 ontwikkelingslanden geeft aan dat een stijging van 10% van deze transfers naar een land, leidt tot een daling van 3,5% van het aantal mensen dat moet leven met minder dan 1 dollar per dag”, aldus Abdoulaye Souna Souley van FEDIAS, Federatie Diaspora voor solidaire samenwerking.

De organisaties vragen de minister daarom om het Belgische landschap beter in kaart te brengen en te bekijken hoe ze mensen kan ondersteunen die geld. “Mensen moeten in de eerste plaats op een goedkopere manier geld kunnen verzenden”, benadrukt Hertogen. 11.11.11 wijst al vele jaren op de veel te hoge transferkosten die de tussenbedrijven zoals Western Union aanrekenen. Voor transfers naar Sub-Sahara-Afrika worden gemiddeld bijna 8% kosten betaald.

Internationaal werd afgesproken om die kosten naar 3% terug te brengen. Ook de regering De Croo nam die doelstelling in haar regeerakkoord op. Wereldwijd zou een vermindering van de kosten met 2% minstens 12 miljard dollar opbrengen.

11.11.11 vraagt de minister om samen met mensen en organisaties uit de diaspora een beleid op te zetten om de geldtransfers niet alleen goedkoper te maken, maar ook meer duurzaam te investeren. Daarnaast vraagt de organisatie inspanningen om de diaspora in België beter te ondersteunen bij projecten in landen van herkomst.

Drie keer hoger dan budgetten ontwikkelingssamenwerking

Al tien jaar zijn deze middelen drie keer hoger dan de officiële wereldwijde ontwikkelingssamenwerking. Voor veel landen zijn ze de grootste externe financieringsbron.

“De solidariteit tussen mensen over grenzen heen staat als een paal boven water”, benadrukt Hertogen. “Overheden komen hun kant van de afspraak echter niet na. De belofte om 0,7% van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden blijft ook in ons land niet ingelost. Ze staat in het regeerakkoord, maar vandaag focussen beleidsmakers enkel op de 2%-norm voor het defensiebudget. Dat moet anders.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!