Foto: Greenpeace Gent
Greenpeace België

Actie Greenpeace Gent: TotalEnergies, trotse sponsor van de klimaatcrisis

Afgelopen nacht hebben actievoerders van Greenpeace Gent zowat overal in de stad affiches aangeplakt met een valse reclameboodschap van TotalEnergies. Doel: voorbijgangers attent maken op de schadelijke invloed van (de reclame van) deze multinational.

woensdag 15 juni 2022 21:50
Spread the love

 

Inwoners van Gent die vanochtend door de stad liepen, kregen heel wat affiches onder ogen die waren aangebracht door actievoerders van Greenpeace. Op de posters staat een aangepaste slogan van TotalEnergies, zodat het bedrijf zich nu ‘trotse sponsor van de klimaatcrisis’ noemt.

“TotalEnergies is zoals de andere grote olie- en gasbedrijven rechtstreeks verantwoordelijk voor de klimaatcrisis die ons treft en een bedreiging vormt voor iedereen”, legt Michiel van Greenpeace Gent, uit. “De multinational, die recordwinsten aankondigde tegen de achtergrond van een energiecrisis met een onmiddellijke impact op de gezinnen, investeert nog steeds massaal in nieuwe fossiele projecten. [1] De Franse onderneming probeert dat te verdoezelen via grote reclamecampagnes die onze straten overspoelen. Het gaat om pure greenwashing, waarmee het bedrijf invloed kan uitoefenen en zich tegelijkertijd een goed imago aanmeet. Daar protesteren wij vandaag tegen.”

De ranzigste fossiele reclame van het jaar

Dit initiatief van Greenpeace Gent maakt deel uit van de actieweek die meerdere lokale groepen in heel het land organiseren. Met de posters willen de actievoerders mensen oproepen om te stemmen op de ‘ranzigste fossiele reclame van het jaar’, een ironische wedstrijd die Greenpeace organiseert om de rampzalige invloed van reclame van de fossiele industrie aan te klagen.

In oktober vorig jaar hebben Greenpeace en ruim 20 ngo’s een groot ‘Europees burgerinitiatief’ (EBI) gelanceerd met de vraag een Europese richtlijn uit te vaardigen die fossiele reclame en sponsoring verbiedt. Het initiatief viseert bedrijven die fossiele energie exploiteren, maar ook bedrijven die betrokken zijn bij fossiel aangedreven transport door de lucht, over de weg en over water (autofabrikanten, luchtvaartmaatschappijen…).

Noot:

[1] Een veelzeggend voorbeeld: TotalEnergies is onder meer van plan om de langste verwarmde oliepijpleiding (van bijna 1.445 kilometer) te bouwen in het hart van Afrika. Als dit EACOP-project (East African Crude Oil Pipeline) gerealiseerd wordt, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de lokale gemeenschappen en de biodiversiteit, maar ook voor de hele wereld.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!