XR-activisten klagen ecocide McDonald's aan met actie tegen de multinational op het Beursplein in Brussel. Foto: © Brieuc Van Elst
Exctinction Rebellion Belgium

Veertig activisten vallen McDonald’s binnen  

Ongeveer 40 activisten van Extinction Rebellion Animal (XR Animal) zijn in de middag van zondag 12 juni de McDonald's op het Beursplein in Brussel binnengevallen. Terwijl sommigen van hen op het plein een 'ecocide-misdaad' (de vernietiging van het milieu) ensceneerden, bezetten tientallen anderen het terras van het fastfoodrestaurant binnen om er hun eigen veganistische lunch te eten, tot ze werden gearresteerd.  

dinsdag 14 juni 2022 12:32
Spread the love

 

Deze actie vormt het sluitstuk van een campagne die erop gericht is de geplande toename van het aantal fabrieksboerderijen in België aan de kaak te stellen, en dat op een moment dat onze vleesconsumptie volgens het IPCC drastisch moet dalen.

Elk van de acties was gericht op een andere schakel in de vleesketen, van bron tot bord. Vrijdag 10 juni hebben de activisten van XR Animal betoogd voor een fabrieksboerderij en een slachthuis in het noorden van het land. Zondag 11 juni hebben zij 8 uur lang de toegang geblokkeerd tot de Viangro-fabriek, de Belgische vleesverwerkingsgigant. En zondag 12 juni richtten activisten hun pijlen op de fastfoodgigant, de belangrijkste bestemming voor vlees van intensieve veehouderijen.

Bedreiging voor het klimaat en onze gezondheid

XR Animal beschouwt fabrieksboerderijen als misdadig omwille van hun schadelijke effecten op ecosystemen. Intensieve veeteelt is verantwoordelijk voor meer dan 60% van  de ontbossing in het Amazonegebied, veroorzaakt meer dan 15% van de wereldwijde  uitstoot van broeikasgassen (1), en is verantwoordelijk voor 25% van de bodemverzuring  en 74% van de aantasting van watergebieden (2). Uit een studie van de UCL in opdracht van Greenpeace blijkt dat als de Belgen, die gemiddeld 114 gram vlees per dag eten, zich zouden beperken tot 27 gram, de uitstoot van broeikasgassen met 58% zou dalen, de uitstoot van stikstof met 40%, en de impact op de biodiversiteit met 76% (3)

Bovendien bedreigt de intensieve veehouderij onze gezondheid. Fabrieksboerderijen zijn de bron van veel pandemieën, zoals de vogelgriep en de gekkekoeienziekte. Bovendien dreigt de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica in het vlees dat wij eten, tegen 2050 10 miljoen doden per jaar te veroorzaken (4).

XR Animal roept de minister van Landbouw David Clarinval, en de regionale ministers Jo Brouns en Willy Borsus op om alle plannen voor nieuwe fabrieksboerderijen in België stop te zetten, en een concreet plan op te stellen voor de overgang naar 100% plantaardige landbouw.

 

Foto’s van de actie:

Foto: © Brieuc Van Elst

Foto: © Brieuc Van Elst

Foto: © Brieuc Van Elst

Foto: © Brieuc Van Elst

Bronnen:

(1) https://xranimal.earth/CLEDEVERITE/ETUDE-UCL-GREENPEACE-SCENARIOS.pdf

(2) https://xranimal.earth/CLEDEVERITE/FAO-LOMBRE-PORTEE-DE-L-ELEVAGE-COMPLET-c.pdf

(3) https:// parismatch.be/actualites/environnement/234981/lavenir-de-lelevage-belge-vu-par-greenpeace-fait-bondir-le- ministre-de-

lagriculture

(4) https://www.greenpeace.org/belgium/fr/blog/23018/pourquoi-fermes-usines-nont-pas-leur-place-en-belgique/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!