Mélenchon
Foto: Thomas Bresson, Wikimedia Commons / CC BY 4.0
Analyse -

Parlementsverkiezingen in Frankrijk: zorgt linkse Mélenchon voor een trendbreuk in de Franse politiek? (update 13 juni)

Bij de presidentsverkiezingen twee maanden geleden ging het in de tweede ronde tussen Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen. Deze keer moest Marcron onverwacht de strijd aangaan met een linkse alliantie onder leiding van Jean-Luc Mélenchon. De eerste ronde is een nek aan nek race geworden. Een sterke score van links in de tweede ronde zou de almacht van Macron kunnen breken.

vrijdag 10 juni 2022 13:37
Spread the love

 

Het kan verkeren. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april werd de linkse Mélenchon nipt derde. Daardoor draaide de tweede ronde uit op een strijd tussen rechts en extreemrechts.

Ondertussen zijn de kaarten helemaal anders geschud. Mélenchon is er in geslaagd om een linkse sterke alliantie op de been te brengen in tegenstelling tot extreemrechts, die er bij deze parlementsverkiezingen weinig aan te pas komen.

De linkse alliantie komt op onder de naam Nupes, voluit: Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Nieuwe ecologische en sociale volkse unie). Dat is een unie van vier partijen. Naast La France Insoumise (het opstandige Frankrijk) van Mélenchon zijn ook de socialisten, de communisten en de groenen in deze alliantie gestapt.

De eerste ronde zijn uitgedraaid op een nek aan nek race. De linkse alliantie haalt 25,66 procent van de stemmen ten opzichte van 25,75 procent voor de alliantie Ensemble! (Samen!) van Macron. De opkomst was bedroevend laag: amper 47,5 procent van de kiesgerechtigden kwam zijn stem uitbrengen.

Net zoals in andere Europese landen heerst in Frankrijk een sterke ontgoocheling ten aanzien van de traditionele partijen. De combinatie van asociaal beleid en een autoritaire en repressieve aanpak heeft zwaar ingehakt op het vertrouwen en het geloof in de politiek.

Macron heeft zich bovendien ontpopt als de president van de rijken, met minachting voor het gewone volk. Daarom heerst er een zeer sterk anti-Macron sentiment. In totaal hebben zondag slechts 12,2 procent van de Fransen hun stem uitgebracht voor de zittende president. Dat is een ware blamage.

Mélenchon is er in geslaagd om t.a.v. het  ongenoegen een geloofwaardig alternatief te bieden.

Mélenchon is er in geslaagd om ten aanzien van het grote ongenoegen een geloofwaardig alternatief te bieden. Hij wil komaf maken met het anti-sociaal beleid van Macron. “We hebben een andere kijk op de wereld. Ik zeg je niet dat we in één nacht een paradijs zullen creëren. Maar ik garandeer dat we van de ene dag op de andere een eind aan de hel zullen maken en dat de mensen beter zullen leven.”

Het programma van Nupes bevat 650 maatregelen, waaronder de verhoging van het minimumloon, de verlaging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar, de bevriezing van de prijzen van essentiële goederen, grootschalige investeringen in hernieuwbare energie en de herinvoering van een rijkentaks. Vooral bij jongeren slaat dit programma sterk aan.

In de laatste twintig jaar heeft de zittende president van Frankrijk altijd kunnen regeren met een meerderheid in het parlement. Op basis van de resultaten van de eerste ronde zal Macron vermoedelijk de grootste fractie worden van het nieuwe parlement.

Dat hij ook een absolute meerderheid zal behalen is mogelijk, maar niet gegarandeerd. Indien hij die meerderheid niet haalt zal dat wel een serieuze domper zetten op zijn tweede ambtstermijn. Hij zal in elk geval af te rekenen krijgen met een stevige linkse oppositie in het parlement en vermoedelijk met heel veel straatprotest.

Indien de linkse alliantie in de tweede ronde op 19 juni toch nog voor een verrassing zorgt en de grootste fractie wordt, dan mogen we ons aan een breuk verwachten met het antisociaal, autoritair en repressief beleid van de afgelopen jaren. Veel zal afhangen van de opkomst volgende zondag. Het beloven nog spannende dagen te worden in Frankrijk.

 

Bron:

Leftwinger Mélenchon threatens Macron’s hold on France’s parliament, Financial Times.

Steun DeWereldMorgen

De oorlog woedt in Oekraïne, de oorlogsretoriek heerst in de media. Meer dan ooit is een ander verhaal nodig. Daarom geven wij een forum aan stemmen die pleiten voor vreedzame oplossingen en een einde aan het bloedvergieten. DeWereldMorgen brengt dat alternatief. Onze lezersaantallen en de enthousiaste reacties tonen ons dat we goed bezig zijn. We werken met talloze vrijwilligers en met een kleine professionele redactie. We kiezen er bewust voor geen betaalmuur op te trekken. Maar we rekenen wel op jou om onze werking mogelijk te maken. We hebben jouw steun nodig, omdat onafhankelijke media belangrijk zijn. Giften van 40 euro of meer geven recht op een fiscaal attest.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!