Albert Heijn Lier. Foto: Maurits90, Wikimedia Commons / CC BY 3.0. More information about this work see below article

Staking bij Albert Heijn: winkel Mol dicht, mogelijks volgen andere winkels

Het personeel van het Albert Heijn-filiaal in Mol legt op dinsdag 7 juni spontaan het werk neer. Dit doen ze uit protest tegen de recente beslissing van de directie van de winkelketen om de openingstijden op zondag uit te breiden, laat ACV weten in een persbericht. "Ze klagen de extreme flexibiliteit en bijhorende druk op hun privéleven aan."

dinsdag 7 juni 2022 10:55
Spread the love

 

Jumbo-hoofdkantoor in Veghel, Nederland. Eind 2019 opende de eerste Jumbo-winkel in België, inmiddels telt de keten 17 vestigingen in ons land. CEO Frits van Eerd heeft grootse plannen en doelt tegen 2025 op 100 vestigingen in ons land. In het eerste coronajaar 2022 nam de winst van Jumbo toe met vijftien procent, tot 9,68 miljard euro. Foto: Wikimedia Commons, J187B / CC BY-SA 4.0

De actie komt er nadat de directie van Albert Heijn België onlangs aankondigde dat ze de openingstijden zouden verruimen. “We begrijpen dat er stijgende concurrentie is van andere grote spelers zoals Jumbo (ook een Nederlandse supermarktketen, de één na grootste keten van supermarkten in Nederland, na Albert Heijn, red.)’’, zegt Koen Roosen, van ACV PULS. ‘’We zijn ook niet tegen deze uitbreiding, maar willen sociaal overleg omtrent de voorwaarden.’’

Albert Heijn is de grootse supermarktketen in Nederland, met een marktaandeel van meer dan 35 procent. In België is het merk deel van de supermarktketen Ahold Delhaize, zoals ook de merken Delhaize en bol.com. Vorig jaar bereikte de holding in Europa een omzet van 30,147 miljard euro, een stijging met 2,8 procent ten opzichte van 2020. Ahold Delhaize verwacht in 2022 een winstmarge van minstens 4,0 procent, “ondanks de inflatie en stijgende kosten”. [1]

“Deze mensen zijn aangeduid als essentiële werkers in de coronacrisis maar ze hebben daar te weinig voor terug gezien.”

De vakbond ACV PULS vraagt daarom betere uren op zondag, een toeslag voor zondagswerk en een garantie op voldoende vrije zondagen. “Deze mensen zijn aangeduid als essentiële werkers in de coronacrisis, maar ze hebben daar te weinig voor terug gezien. Deze actie is dus een logisch gevolg, je kan mensen niet blijven uitpersen’’, aldus Roosen.

De winkel in Mol blijft alvast de hele dag gesloten. Mogelijks zet het personeel de actie woensdag 8 juni verder wanneer er geen gevolg aan de vragen wordt gegeven.

 

Bronnen:

[1] Ahold Delhaize ziet omzet en winst toenemen, Trends Knack, 16/02/2022

 

Foto: Maurits90, Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!