Bron: Pixnio / CC0
IPS

Tien meest vergeten crises spelen zich af in Afrika

De Democratische Republiek Congo (DRC) is dit jaar opnieuw het toneel voor de meest verwaarloosde vluchtelingencrisis ter wereld, volgens de jaarlijkse analyse van de Noorse Vluchtelingenraad. Voor het eerst bestaat de top 10 volledig uit Afrikaanse landen.

vrijdag 3 juni 2022 23:28
Spread the love

 

Elk jaar lijst de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) de tien meest verwaarloosde ontheemdingscrises ter wereld op, aan de hand van het gebrek aan financiering, media-aandacht en internationaal initiatief. Met stip bovenaan staat het geweld in de DR Congo.

Schoolvoorbeeld

Het rapport noemt Congo “een schoolvoorbeeld van een verwaarloosde crisis”. Het noordoosten van het land wordt al jaren geteisterd door spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen. Sinds november vorig jaar is er een dramatische toename van aanvallen op vluchtelingenkampen. Meer dan vijf miljoen mensen zijn er nu op de vlucht in eigen land, en een derde van de bevolking lijdt honger.

“Congo is een schoolvoorbeeld van verwaarlozing geworden”, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. “Het is een van de ergste humanitaire crises van deze eeuw, maar degenen binnen en buiten Afrika die de macht hebben om iets te doen, sluiten de ogen voor de golven van brute en gerichte aanvallen op burgers die gemeenschappen ontwrichten.”

Afrika

Congo wordt gevolgd door Burkina Faso, Kameroen en Zuid-Soedan. Ook de rest van de lijst bestaat dit jaar volledig uit Afrikaanse landen: Tsjaad, Mali, Soedan, Nigeria, Burundi en Ethiopië.

“Dat ‘s werelds meest verwaarloosde crises zich allemaal in Afrika voordoen, wijst op het chronische falen van besluitvormers, donoren en de media om conflicten en menselijk lijden op het continent aan te pakken”, zegt Egeland. “En nu de oorlog in Oekraïne alle aandacht naar zich toe trekt, vrees ik dat het Afrikaanse lijden nog meer in de schaduw zal worden geduwd.”

De cijfers spreken boekdelen: de humanitaire nood in de DRC werd vorig jaar voor minder dan de helft gefinancierd. Ter vergelijking: de humanitaire oproep voor Oekraïne die op 1 maart werd gelanceerd, was dezelfde dag nog bijna volledig rond.

Honger

“De oorlog in Oekraïne heeft de immense kloof aangetoond tussen wat mogelijk is wanneer de internationale gemeenschap zich achter een crisis scharen, en de dagelijkse realiteit voor miljoenen mensen die in stilte lijden tijdens deze crises op het Afrikaanse continent die de wereld ervoor heeft gekozen te negeren”, zegt Egeland.

In de meeste landen op de lijst neemt de honger snel toe. De situatie wordt verergerd door de stijgende tarwe- en brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bovendien overwegen verschillende donorlanden nu om de hulp aan Afrika te verminderen en financiering te heroriënteren naar hulp aan Oekraïne en de opvang van vluchtelingen thuis.

“De snelheid waarmee de VN, de EU en andere internationale partners hebben gehandeld in reactie op de oorlog in Oekraïne zou dezelfde urgentie voor oplossingen en ondersteuning voor de meest verwaarloosde crises van onze tijd moeten inspireren”, besluit Egeland.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!