Foto: Amnesty International Vlaanderen

Amnesty-actie voor Chinese ambassade aan vooravond van 33e herdenking van bloedbad op Tiananmenplein

Op 4 juni wordt herdacht dat 33 jaar geleden de protesten aan het Tiananmenplein in Peking op bloedige wijze werden neergeslagen. Activisten van Amnesty International voerden donderdagavond actie voor de Chinese ambassade in Brussel, om te protesteren tegen de Chinese regering die probeert het bloedbad uit te geschiedenis te wissen.

vrijdag 3 juni 2022 13:28
Spread the love

 

De activisten staken kaarsen aan en trokken een spandoek op met de boodschap: “Commemorating the #TiananmenCrackdown is a crime in Hong Kong. REMEMBRANCE = RESISTANCE”. De activisten schilderden ook kaarsen op de grond om een herdenkingswake na te bootsen, die nu verboden is in Hongkong.

“Ons doel is niet alleen te strijden tegen de wens van de Chinese regering om de verschrikkelijke onderdrukking op het Tiananmenplein uit de geschiedenis te wissen, maar ook om de verscherping van de onderdrukking in Hongkong aan de kaak te stellen. Gedurende dertig jaar werden waken georganiseerd ter ere van de slachtoffers van de repressie. Maar sinds de Nationale Veiligheidswet in 2020 van kracht werd, is dat onmogelijk geworden”, verklaart Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Wereldwijde solidariteit

Naast deze actie in Brussel zullen Amnesty International en andere organisaties rond 4 juni een wake en andere manifestaties organiseren in meer dan 20 steden over de hele wereld. Activisten zullen actievoeren in onder andere San Francisco, Washington, Seoul, Taipei, Oelan-Bator, Sydney, Oslo, Parijs, Amsterdam en Londen.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

“Mensen van over de hele wereld zullen bijeenkomen om hun respect te betuigen aan degenen die 33 jaar geleden in Peking werden gedood en om solidariteit te tonen met degenen in Hongkong van wie de vreedzame herdenkingsacties nu zijn gecriminaliseerd”, aldus Hana Young, plaatsvervangend regionaal directeur voor Oost-Azië bij Amnesty International.

Herdenking in Hongkong

Al drie decennia lang werd in Hongkong ‘s werelds grootste herdenkingsplechtigheid gehouden ter herdenking van het brute optreden op het Tiananmenplein. Op 4 juni 1989 werden daar honderden, zo niet duizenden mensen gedood toen het leger het vuur opende op studenten en arbeiders die op vreedzame wijze politieke en economische hervormingen eisten en een einde aan de corruptie.

Sinds 1990 zijn elk jaar op 4 juni honderdduizenden mensen bijeengekomen voor een wake bij kaarslicht in het Victoria Park in Hongkong om hulde te brengen aan de slachtoffers. Ze riepen de Chinese autoriteiten op om de waarheid over wat er is gebeurd aan het licht te brengen en de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers op zich te nemen. De wake werd de afgelopen twee jaar verboden, naar verluidt vanwege de coronacrisis.

Foto: Amnesty International Vlaanderen

De vereniging die de wake organiseerde, de Hong Kong Alliance, werd in september 2021 gedwongen zich op te heffen, nadat zij onder toenemende druk was komen te staan na de inwerkingtreding van de Nationale Veiligheidswet in juni 2020. Meerdere leiders van de alliantie zitten momenteel achter de tralies.

De Hong Kong Alliance is een van de grote maatschappelijke organisaties die vorig jaar hun deuren moesten sluiten nadat zij om redenen van nationale veiligheid in het vizier waren gekomen van de politie in Hongkong.

Misdaad

“Het aansteken van een kaarsje voor Tiananmen is in Hongkong een misdaad geworden, net zoals dat op het Chinese vasteland al meer dan dertig jaar het geval is. Maar de geschiedenis kan niet worden uitgewist en activisme zal nooit tot zwijgen worden gebracht. Hongkongers betuigen al jaren hun solidariteit met de slachtoffers van Tiananmen. Nu staat de rest van de wereld aan hun zijde om dezelfde boodschap over te brengen: onderdrukking wordt nergens getolereerd,” besluit Hana Young.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!