Drie keer fors besparen, dat ziet er zo uit:
- Het overheidsgeld van de VRT, dat voor 2020 nog ongeveer 275 miljoen besloeg, zakt tegen 2025 jaar naar 258 miljoen. Dat is dan 6% minder dotatie.
- Geen indexering meer op de werkingsmiddelen.
- De VRT wil verder digitaliseren en daarvoor zijn investeringen nodig. Aangezien de Vlaamse regering dat niet wilt betalen, zal de VRT zelf nog meer moeten besparen om vervolgens te kunnen investeren.
Een groot gevolg hiervan? Er wordt al sinds 2007 bespaard op onze openbare omroep. Tegen 2025 moeten er nog eens 236 VRT-medewerkers vertrekken, terwijl de VRT het vandaag al met 600 medewerkers minder doet. 236, dat is een tiende van het personeel, via naakte ontslagen (116), werknemers die op pensioen gaan en niet meer vervangen worden (50) en het uitbesteden van de serie Thuis aan een externproductiehuis (70 werknemers). “Dit is geen besparingsplan meer, maar een afbraakplan!”
De drie vakbonden van de VRT eisen meer respect voor het personeel, eisen dat er een stop wordt gezet aan de privatisering van de openbare omroep, en roepen de Vlaamse regering op om terug in de VRT te investeren. Want een sterke openbare omroep versterkt het hart van onze democratie.
Bekijk hier de video van de staking bij VRT op 31 mei 2022, tijdens de nationale actiedag in de openbare diensten, met Mathieu Verjans (nationaal secretaris ACV) en Michelle Graus (voorzitter ACOD-VRT):
Teken hier de petitie en laat ‘Thuis’ thuis bij een sterke VRT!