Beeld: ACV Openbare Diensten
Interview - Jelle De Bock, Visie

Jan Coolbrandt (ACV Openbare Diensten): ‘Overheid blijft onze eisen negeren’

Vandaag, 31 mei, houden de openbare diensten een nationale actiedag. Zij eisen een verhoging van de koopkracht en de verlaging van de werkdruk. ‘Ik hoop dat de overheid ons signaal hoort, want anders zullen we moeten terugkomen met hardere acties’, zegt Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten.

dinsdag 31 mei 2022 15:21
Spread the love

 

“We hebben vier klachten ten opzichte van onze werkgevers. Wij stellen vast dat het heel moeilijk is om met de overheid akkoorden af te sluiten, terwijl dat in de verschillende private sectoren veel gemakkelijker gaat. Momenteel onderhandelen we zelfs nog over akkoorden van een aantal jaar geleden, maar de overheid blijft onze vragen negeren. Behalve de automatische indexering hebben een groot deel van onze werknemers de afgelopen jaren geen loonverhoging gekregen. De overheid neemt haar personeel niet serieus.”

“Buiten het willen aangaan van akkoorden vragen wij ook om meer koopkracht. Vandaag staat die enorm onder druk. Wij willen daarom loonakkoorden aangaan, zodat de werknemers hun energiefacturen en verplaatsingskosten van en naar het werk gemakkelijker kunnen betalen. Het snoeien in de overheidspensioenen is hierbij ook geen stap in de goede richting.”

Afslanking

“We merken de laatste tijd dat de werkdruk binnen overheidsinstanties alsmaar verhoogt. Dat komt omdat ze op alle niveaus, zowel het federale als op het Vlaamse, aan het afslanken zijn. Personeel wordt dus niet meer automatisch vervangen. Dat betekent dat er meer werk overblijft voor de mensen die blijven. Hierdoor krijgen wij meer en meer te horen over gevallen van burn-outs en zieken.”

“Bovendien heb je in sommige sectoren ook nog de privatisering. We merken dat zowel de overheden als de lokale besturen diensten willen afstoten. Dat zie je heel vaak in de zorgsector. Daardoor komt er niet alleen een verhoging van de dagprijs voor bijvoorbeeld een kamer in een woonzorgcentrum, dat zorgt ook voor een slechtere bewaking van de zorgkwaliteit. Dat is iets waar wij resoluut tegen zijn.”

“Wij hopen dat de overheid naar ons signaal zal luisteren. Want de acties die wij op 31 mei ondernemen zijn fatsoenlijk. Wij proberen de burger zo weinig mogelijk in dit dispuut te betrekken. Maar als het signaal in dovemans oren valt, dan komen wij terug met hardere acties. Want een werkgever kan zich niet permitteren om zo lang in de clinch te liggen met zijn werknemers, ook al is het de overheid.”

Visie is het online nieuwsplatform van ACV, CM en Beweging.net 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!