protest tegen Shell
Protest tegen Shell in Berlijn, 2020. Foto: Leonhard Lenz, Wikimedia Commons
Joe Lo, IPS

Extinction Rebellion inspireert veiligheidsconsultant Shell om ontslag te nemen

Na het zien van een protest van Extinction Rebellion op het hoofdkantoor van Shell, besloot veiligheidsconsultant Caroline Dennett haar jarenlange werkrelatie met Shell te beëindigen. De veiligheidsconsultant maakte bekend na elf jaar te stoppen met haar werkzaamheden voor Shell vanwege investeringen in nieuwe olie- en gasproductie.

maandag 30 mei 2022 21:30
Spread the love

 

Het besluit lijkt een eerste overwinning van de campagne van milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) om medewerkers van Shell te overtuigen op te stappen.

In een e-mail aan meer dan duizend Shell-medewerkers en -directeuren schreef Caroline Dennett dat ze Shell niet langer als klant kon houden omdat het bedrijf “niet bezig is met het afbouwen van olie en gas, maar van plan is om nog veel meer te winnen”.

“Het doet me pijn om deze werkrelatie, die ik enorm heb gewaardeerd, te beëindigen. Maar ik kan niet langer werken voor een bedrijf dat alle alarmbellen in de wind slaat en de risico’s van klimaatverandering en ecologische rampen negeert”, schreef ze in haar e-mail.

Haar ontslag kwam een dag voor de jaarlijkse algemene vergadering van Shell vorige week, waar de oliegigant zich verzette tegen oproepen van een activistische groep aandeelhouders om haar activiteiten af te stemmen op de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. 

Campagne XR

Dennett vertelt hoe ze kort na de Deepwater Horizon-ramp voor Shell was gaan werken. Hoewel ze zich niet op haar gemak voelde, redeneerde ze dat het haar taak was om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen.

Ze voelde zich later opnieuw ongemakkelijk toen ze de opdracht kreeg om aan nieuwe productieprojecten in Nigeria te werken. “Ik dacht: dit is geen transitie“, vertelt ze. ”Een bedrijf ondersteunen om veilig te blijven werken terwijl ze overstappen op hopelijk hernieuwbare energie is één ding. Maar nieuwe fossiele projecten ondersteunen, dat is iets anders.”

Vorige maand demonstreerden XR-actievoerders in en voor het hoofdkantoor van Shell in Londen. Op posters stonden de voornamen van Shell-medewerkers; zij werden uitgenodigd om “naar de goede kant van de geschiedenis over te stappen, voordat Shell een vlek op je cv wordt”.

XR bood aan om loopbaancoaching te financieren voor iedereen die overweegt te stoppen bij Shell. Dennett zag online een video van deze actie voorbijkomen. Ze ging naar de TruthTeller.Life-website van XR en stuurde een bericht via de beveiligde app Signal. Het bericht werd opgepikt door Zoe Blackler, onderzoeksjournalist en projectcoördinator van TruthTeller.

Na telefoontjes over en weer reisde Dennett van Dorset naar Londen om Blackler persoonlijk te ontmoeten en de twee planden hoe Dennett de banden met Shell zou verbreken.

Een screenshot van haar ontslagmail werd in de media verspreid en Dennett lichtte haar beslissing toe in een LinkedIn-video, waar meer dan tweeduizend positieve reacties op volgden.

Hoewel het veiligheidsadviesbureau van Dennett ook andere klanten heeft, noemt ze Shell een belangrijke opdrachtgever. Met het besluit offert ze dus flink wat inkomsten op. “Dat is een offer dat ik graag breng”, zei ze, terwijl ze ook erkende dat niet iedereen in de positie is om zomaar te stoppen met werken voor Shell.

Blackler kon niet melden of er nog andere medewerkers van fossiele bedrijven contact hadden opgenomen, maar laat weten “te hopen dat dit het begin is en er nog meer gaat komen”.

“Of mensen het via ons doen of gewoon stilletjes vertrekken, dat is aan iedereen om zelf te kiezen. Maar als ze onze steun willen … Dan moeten ze zeker met ons komen praten”, aldus Blackler.

Klimaatstrategie

In het kader van haar klimaatstrategie is Shell van plan de olieproductie met 1 à 2 procent per jaar te verminderen op weg naar netto nul tegen 2050. Het bedrijf claimt dat er een natuurlijke afname van 5 procent plaatsvindt, zodat het de productie kan verminderen en nieuwe projecten kan zoeken.

Dennett stelt dat die 1 à 2 procent per jaar niet genoeg is. ”We zullen alle voorspellingen van de opwarming van de aarde overschrijden waarvan het IPCC zegt dat we ze niet mogen overschrijden. We hebben geen vijftig tot honderd jaar de tijd om onze energie-infrastructuur koolstofarm te maken.”

Dennett wijst op de bevindingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat er geen nieuwe olie- en gasproductie mag zijn als de wereld de opwarming wil beperken tot 1,5 graad. 

Ook haalt ze de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, aan. Die zei vorige maand: “Klimaatactivisten worden soms afgeschilderd als gevaarlijke radicalen. Maar de echt gevaarlijke radicalen zijn de landen die de productie van fossiele brandstoffen verhogen.”

Gevraagd naar commentaar op het ontslag van Dennett zegt een woordvoerder van Shell: “We zijn vastbesloten om onze wereldwijde strategie om tegen 2050 een bedrijf met netto-nuluitstoot te zijn, waar te maken. Duizenden van onze mensen werken er hard aan om dit te bereiken.”

Ook zegt het bedrijf: “We hebben doelen gesteld voor de korte, middellange en lange termijn en zijn van plan om die te halen. We investeren al miljarden in koolstofarme energie, hoewel de wereld nog tientallen jaren olie en gas nodig zal hebben in sectoren die niet gemakkelijk koolstofvrij gemaakt kunnen worden.”

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Home News

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!