Actie tegen Russische bloeddiamanten. Foto: Vredesactie

Vredesactivisten voeren actie aan Alrosa: “Stop Russische bloeddiamant”

Vandaag voerden een tiental vredesactivisten actie aan het Antwerps kantoor van het Russische diamantbedrijf Alrosa. De activisten eisen dat de Belgische regering sancties heft tegen de import van Russische diamanten.

woensdag 25 mei 2022 12:26
Spread the love

 

Een tiental activisten voerden vrijdag 20 mei actie aan het kantoor van Alrosa in Antwerpen. De activisten beklommen een dak en ontrolden een spandoek met de boodschap “Stop War. Stop blood diamonds. Stop Alrosa”. Ze bedekten ook de gevel van het kantoorgebouw met bloederige handafdrukken.

De activisten eisen dat er zo snel mogelijk sancties komen tegen de import van Russische diamanten in Antwerpen. Een derde van de export van Russische diamanten gaat naar Antwerpen. In 2021 bedroeg die export volgens cijfers van de Nationale Bank 1,8 miljard euro.

Alrosa heeft nauwe banden met de Russische overheid. 66 procent van het bedrijf is in handen van de federale en regionale overheid. “De winsten van Alrosa vloeien rechtstreeks naar de Russische oorlogskas”, zegt Lene Jacobs van de vredesorganisatie Vredesactie. “Een kwart van de diamanten in Antwerpen komt uit Rusland. Willen we de Russische invasie van Oekraïne financieel droogleggen, dan moeten we zo snel mogelijk de import van Russische olie, gas en ook diamant stoppen”.

De activisten kaarten de dubbelzinnige houding van de Belgische overheid aan. Die lobbyde bij de Europese Commissie om Russische diamant niet op de sanctielijst te zetten.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat Alrosa rechtstreeks betrokken is bij de financiering van Russisch militair materiaal. Sinds 1997 bekostigt Alrosa het onderhoud van een B871-onderzeeër, die deel uitmaakt van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Sinds 2004 draagt deze onderzeeër de naam van Alrosa. De CEO van Alrosa, Sergej Ivanov, behoort tot één van de vertrouwelingen van Russisch president Poetin en staat op een Amerikaanse sanctielijst.

De activisten kaarten de dubbelzinnige houding van de Belgische overheid aan. Die lobbyde bij de Europese Commissie om Russische diamant niet op de sanctielijst te zetten. “Het gaat hier om bloeddiamanten die een gruwelijke oorlog in gang houden. De regering moet ondubbelzinnig pleiten voor sancties op Russische diamant”, zegt Jacobs. “Er moet ook verder gekeken worden dan deze oorlog. Wij pleiten voor een economisch beleid dat de impact op mens en milieu altijd voorop zet, niet enkel nadat er slachtoffers gevallen zijn.”

De vredesactivisten roepen bovendien op om het militaire opbod te stoppen. “Het leveren van wapens dreigt de oorlog enkel bloediger te maken”, zegt Jacobs. “We moeten nu druk zetten via economische sancties om zo snel mogelijk tot een onderhandeld einde van de oorlog te komen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!