Biden in Azië
Presidenten Biden en Yoon bezoeken Samsung. Foto: Office of the President of the US, Wikimedia
Explainer -

Biden bezoek Azië met China in het vizier

President Biden bezoekt voor het eerst als president Azië. Hij wil daar vooral economische akkoorden afsluiten om de groeiende invloed van China in de regio te counteren. Zijn troeven zijn echter beperkt en de reacties in de regio verdeeld.

dinsdag 24 mei 2022 16:46
Spread the love

 

Economische banden aanhalen

VS president Joe Biden kwam op 20 mei aan in de Zuid-Koreaanse VS-luchtmachtbasis Osan van waar hij trok naar de havenstad Pyongtaek. Daar bevindt zich de grootste VS-legerbasis buiten de VS. Samen met de nieuwe president Yoon bezocht hij de Samsung D-RAM memory fabriek.

Biden wil met Samsung en TSMC samenwerken voor de chips toeleveringsketens. Vorig jaar kondigde Samsung aan in Texas een chipfabriek van 17 miljard dollar te willen bouwen. In 2019 werden maar 12 procent van ’s werelds chips in de VS vervaardigd en de VS wil dit percentage oprekken.

Indo Pacific regio_

Indo-Pacific regio. Kaart: Vardion, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ook met Hyundai voorzitter Chung Euisun zal Biden een gesprek hebben, want die beloofde een nieuwe fabriek van 7 miljard dollar in Georgia. Na de discussies tussen Biden en Yoon waren beiden het eens om de relatie op te trekken tot een globale alomvattende strategische alliantie.

Belangrijk discussiepunt met de Zuid-Koreaanse leiders betrof de uitbouw van de economische veiligheid en minder de militaire veiligheid hoewel de VS verwacht dat Noord Korea een rakettest zou uitvoeren tijdens het bezoek.

China vindt dat het de bedoeling van IPEF is om het land te weren uit de toeleveringsketens.

Wat de VS vooral interesseert, is betere samenwerking in de uitbouw van leveranciersketens qua chips en batterijen, de digitale economie, technologische standaarden en schone energie. Het was immers de bedoeling om op 24 mei in Tokio het Indo Pacific Economic Framework (IPEF) voor te stellen waaraan Zuid-Korea wil deelnemen.

China vindt echter dat het de bedoeling van IPEF is om het land te weren uit de toeleveringsketens. Zo ver wil Zuid-Korea niet gaan want Koreaanse chipproducenten hebben ook grote investeringen gedaan in Chinese fabrieken.

CPTPP handelsverdrag

CPTPP Handelsverdrag. Kaart: L.tak, Afiaki, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Met de toetreding tot het IPEF wil Zuid-Korea China liever niet voor het hoofd stoten. Wel willen beide leiders dat de economische veiligheid regelmatig besproken wordt in het ministerieel ‘Economic Security Dialogue‘-kanaal.

Japan, dat het IPEF eveneens wil vervoegen, staat op het standpunt dat de VS beter zou terugkeren naar het CPTPP vrijhandelsakkoord tussen 11 landen dat verworpen werd door de regering Trump.

Reacties op IPEF

12 landen naast de VS verschenen aan de startlijn om de IPEF-gesprekken aan te vatten: Australië, Brunei, India, Indonesië, Japan, Zuid- Korea, Maleisië, Nieuw Zeeland, de Filipijnen, Singapore, Thailand, en Vietnam.

IPEF is echter eerder een geostrategisch raamwerk om de nieuwe zijderoutes te counteren dan een economisch raamwerk vinden analisten. Het IPEF telt vier pijlers: eerlijke en duurzame handel; veerkrachtige toeleveringsketens; infrastructuur, decarbonisatie en schone energie; belastingen en corruptiebestrijding.

Naar verluidt ligt de lat over deze normen tamelijk hoog, zij het dat Biden de vereisten wat heeft afgezwakt om meer partners aan te trekken, aldus de Financial Times.

IPEF is eerder een geostrategisch raamwerk om de nieuwe zijderoutes te counteren dan een economisch raamwerk.

De indruk bestaat dat het IPEF als geostrategisch raamwerk Zuid-Korea, Japan en zelfs Taiwan wil gebruiken als schaakstukken om China in toom te houden. Het is niet toevallig dat op 22 mei ook in Tokio een top gepland was van de Quad: vier landen die zich aaneensluiten tegen China.

Zoals Financial Times meldde werd een systeem onthuld om ‘illegaal vissen’ door Chinese vissers te counteren. De krant onthult verder nog dat de VS bevreesd is dat Kiribati en mogelijks ook Vanuatu en Tonga een veiligheidspact met China zouden afsluiten zoals de Salomons-eilanden.

Ongeveer op hetzelfde moment waren er in het nabije Australië verkiezingen die gewonnen werden door Labour oppositieleider Albanese. Hij werd al beëdigd en was al bij de QUAD-vergadering aanwezig.

ASEAN landen

Asean landen. Kaart: Asie.svg, derivative work: Hariboneagle927, Wikimedia Commons

Hoe dan ook vele Zuidoost-Aziatische economieën (ASEAN) zoals Vietnam importeren grondstoffen uit China, verwerken die en voeren uit naar de VS of Europa. Tijdens het eerste kwartaal groeide de Chinese handel met ASEAN tot $ 212 miljoen of 8,4% meer. De ASEAN handel met de VS bedraagt de helft.

De VS is weigerachtig meer markttoegang te verschaffen tot de Amerikaanse markt en dat is precies waarin de opkomende Aziatische landen geïnteresseerd zijn.

China houdt dan ook het hoofd koel. Het versterkt de betrekkingen met ASEAN zowel door de RCEP (groot handelsverdrag van 15 landen in en rond Azië, n.v.d.r.) vrijhandel als door de nieuwe zijderoutes. Het heeft zelfs een aanvraag ingediend tot toetreding van het CPTPP waar de VS niet aan denken.

De VS is weigerachtig meer markttoegang te verschaffen tot de Amerikaanse markt en dat is precies waarin de opkomende Aziatische landen geïnteresseerd zijn.

 

Dit artikel verscheen eerder op chinasquare.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!