Bron: Pixabay
IPS

Experten: minder plastic produceren is enige manier om vervuiling te stoppen

Met recycleren komen we er niet: alleen de afbouw van de plasticproductie kan de toenemende plasticvervuiling stoppen. Dat schrijven wetenschappers en experten in een open brief in het tijdschrift Science.

dinsdag 10 mei 2022 20:45
Spread the love

 

Eind deze maand starten onderhandelingen over een internationaal verdrag tegen de vervuiling met plastic afval en microplastics. Zo’n verdrag zal alleen effect hebben als de immer groeiende productie van plastic aan banden wordt gelegd, schrijven experten uit Canada, Duitsland, India, Noorwegen, Zweden, Turkije, het VK en de VS in de brief.

Recycling is niet genoeg

De wetenschap is duidelijk, zeggen de experten: recycleren van plastic alleen is niet voldoende. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij strenge ingrepen aan de verbruikerszijde, zoals belastingen of verplichte recyclage, nog altijd 17 miljoen ton per jaar in de natuur zou terechtkomen.

Volgens de auteurs moet de immer groeiende productie van nieuw plastic daarom geplafonneerd worden, en vervolgens afgebouwd.

“De exponentieel groeiende productie van plastic is echt de oorzaak van het probleem: de hoeveelheden plastic die we tot nu toe al hebben geproduceerd, overschrijden de planetaire grenzen al”, zegt ecotoxicoloog Bethanie Carney Almroth van de Universiteit van Göteborg. “Als we dat niet aanpakken, zullen alle andere maatregelen tekortschieten om de vervuiling met plastic aanzienlijk te verminderen.”

Meer voordelen

Een afbouw van de plasticproductie brengt bovendien heel wat maatschappelijke, ecologische en economische voordelen, stellen de experten. Zo zal de waarde van de kunststoffen toenemen en zal recyclage dus interessanter worden.

Dat komt ook de strijd tegen de klimaatverandering ten goede, want de productie van nieuw plastic gaat gepaard met een grote uitstoot.

“De massale productie voedt ook de overdracht van plastic afval van het mondiale noorden naar het zuiden”, zegt Sedat Gundogdu van de Cukurova Universiteit in Turkije. “Een productieplafond zal het wegwerken van niet-essentiële toepassingen vergemakkelijken en de export van plastic afval verminderen.”

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!