Opinie -

Niet alleen Twitter, maar ook de publieke opinie is vanaf vandaag in handen van Elon Musk

Tesla topman Elon Musk bracht op 25 april een bod uit van 44 miljard dollar om Twitter te kopen, daarmee kondigen velen de ondergang van het sociale netwerk aan. Het lijkt me sterk dat een platform dat nu al het imago heeft van het hellegat van het internet te zijn nog meer achteruit kan gaan, maar het publieke debat lijkt wel meer en meer in handen van enkelingen te vallen en dat betekent niets goeds.

woensdag 27 april 2022 11:05
Spread the love

 

Musks grote visie voor het netwerk is meer winst, het verwijderen van spam, de langverwachte bewerkknop, maar vooral dat het een platform van vrije meningsuiting moet worden. “Ik heb geïnvesteerd in Twitter omdat ik geloof in het potentieel dat het een platform kan worden voor vrijheid van meningsuiting over heel de wereld, en ik geloof dat vrije meningsuiting verplicht is in een functionerende democratie”, aldus de Tesla-topman in een brief aan de raad van bestuur van Twitter.

Ja, dat is diezelfde Musk die in 2018 met een tweet over zijn plan om Tesla van de beurs te halen zorgde voor een directe stijging in de waarde van de aandelen, met een rechtszaak als gevolg. Het is diezelfde Musk die in 2020 het omgekeerde teweeg bracht met een tweet over hoe hij de aandelen net te duur vond. Ja, het is ook diezelfde Musk die als klapper op de vuurpijl het geniale plan had om die twaalf Thaise voetballertjes uit de grot te redden via een kleine duikboot, maar later de Britse coördinator van de reddingsactie ervan beschuldigde een ‘pedo’ te zijn omdat die zijn idee maar niets vond.

De man is niet vies van een kleine Twitter-rel. Het is dan ook niet gek als Musks Twitter, waar vrijheid van meningsuiting centraal staat, er eentje wordt vol haatspraak, internet trollen en extreme uitlatingen. Tja, wat wil je met de mogelijkheid om een tweet na publicatie nog aan te passen? Vandaag is Twitter zeker niet het summum van subtiliteit, al lijkt het me niet geheel onwaarschijnlijk dat het nog een pak erger wordt.

Herinnert u zich nog toen Twitter in 2021 besloot Donald Trumps account op te schorten na de bestorming op het Capitool? En herinnert u zich nog de talloze opiniestukken waarin werd besproken hoeveel macht een sociaal media-netwerk wel niet had om zomaar iemands toegang tot het publieke debat af te nemen?

We moeten nu niet gaan doen alsof Twitter in handen was van Pater Damiaan, maar nu Musk Twitter in zijn bezit heeft, ligt die macht ook in zijn handen. Wat hij ermee gaat doen is een raadsel, en ik wil hem zeker niet op ideeën brengen, maar er kan veel.

Hij liet al meermaals vallen Trump terug toegang te geven tot de het sociale medium, al lijkt mij dat het laatste van onze zorgen. In principe heeft hij nu voor een groot deel de controle op de publieke opinie. En hoewel hij vrijheid van meningsuiting vooropstelt, zijn er in praktijk vele mechanismen om tegensprekende meningen toch te controleren.

Door mensen te shadow-bannen kan hij zijn concurrenten of ‘worst critics’ de mond snoeren. Vakbonden binnen zijn bedrijven zullen via een ander platform hun gedachtegoed moeten verspreiden. En wat met de privacy van gebruikers? Dataverkoop is een van de makkelijkste manieren om winst te maken zonder de gebruiksvriendelijkheid van het platform aan te tasten.

In ieder geval lijkt bij dezen bewezen dat je met genoeg geld wel degelijk alles kan kopen. Op Twitter zelf zijn zelfverklaarde toekomstige ex-gebruikers vandaag volop aan het discussiëren over de gevaren die een bedrijf als Twitter in handen van een multimiljardair met zich mee kan brengen. Al vraag ik me af in hoeverre deze discussie binnen twee weken nog relevant zal zijn. De Washington Post is sinds 2013 in handen van Amazon-baas Jeff Bezos en daar kraait ook geen haan naar.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!