Bron: Amnesty International Vlaanderen
Opinie -

6 jaar onschuldig in de cel: Ahmadreza Djalali mag niet vergeten worden

Vandaag precies zes jaar geleden werd de Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali in Iran opgepakt. Hij werd beticht van spionage en ter dood veroordeeld voor het ‘verspreiden van corruptie op aarde’. Vandaag zit hij nog steeds vast zonder eerlijk proces en blijft het risico dat hij zal worden geëxecuteerd. Er zijn ernstige zorgen over zijn gezondheid. Amnesty International hernieuwt de oproep aan de Iraanse autoriteiten om hem onmiddellijk vrij te laten.

dinsdag 26 april 2022 14:53
Spread the love

 

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, benadrukt het belang om samen aandacht te blijven vragen voor de zaak van Dr. Djalali: “Sinds 26 april 2016 gaan Ahmadreza Djalali en zijn familie door een absolute nachtmerrie. Zes jaar arbitrair in de gevangenis, zes jaar angst om te worden geëxecuteerd, zes jaar hoogst verwerpelijk onrecht. Zweden en België moeten de druk opvoeren en helpen om dit te stoppen. We blijven het herhalen: Iran moet Dr. Djalali onmiddellijk vrijlaten.”

Dr. Djalali kreeg na zijn arrestatie in 2016 geen toegang tot een advocaat, werd gedwongen tot ‘bekentenissen’ en werd ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces. Hij is gefolterd en zijn gezondheidstoestand is slecht. Bovendien mag hij sinds november 2020 niet meer bellen met zijn vrouw en kinderen in Zweden, wat de situatie voor hen haast ondraaglijk maakt.

“Zes jaar zijn we ondertussen verder. Zes jaar! En nog steeds zit dr. Ahmadreza Djalali ten onrechte gevangen. Zijn gezondheidstoestand, fysiek en mentaal, is bijzonder verontrustend. Wij eisen zijn vrijlating en wij roepen ook iedereen op om voor zijn vrijlating te blijven ijveren. Zijn situatie belangt ons allen aan. Het is een aanslag tegen de wetenschap en het internationale samenwerkingsmodel waarop wetenschappelijke vooruitgang gestoeld is. Dat onderzoek, zeker in het geval van dr. Djalali die arts is, staat ten dienste van de hele samenleving”, aldus VUB-rector a.i. Jan Danckaert.

Gedwongen tot bekentenissen

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Amnesty International roept met aandrang op om wereldwijd zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het lot van Ahmadreza Djalali. België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap moeten Iran overtuigen om dr. Djalali vrij te laten. In afwachting van zijn vrijlating moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: hij moet contact krijgen met zijn gezin en de nodige medische zorgen krijgen.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!