Foto: grootoudersvoorhetklimaat.be
IPS

Wetenschappers eisen jaarlijks VN-klimaatrapport, niet om de zes jaar

Een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers roept het VN-klimaatpanel IPCC op om jaarlijkse updates te geven over de klimaatverandering en klimaatactie in plaats van om de zes à zeven jaar zoals nu, omdat dit doeltreffender is om het klimaat bovenaan de politieke agenda te houden.

dinsdag 19 april 2022 16:18
Spread the love

 

Het VN-Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) heeft begin april 2022 het derde deel van zijn zesde rapport Climat Change 2022 – Mitigation of Climate Change over de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor de klimaatcrisis gepubliceerd.

Deze driedelige analyse schetst een grimmig beeld van de “ondubbelzinnige” rol van de menselijke samenleving bij het veroorzaken van klimaatverandering en bij de “steeds meer onomkeerbare verliezen”. Het beschrijft ook hoe regeringen met een juist beleid de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kunnen verminderen en de wereldwijde klimaatdoelstellingen kunnen halen. De wetenschap speelt een cruciale rol om “evidence-based advies” te geven en besluitvormers te informeren. Dat meldde Corinne Le Quéré, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van East Anglia en voormalig IPCC-medewerker, op 11 april 2022 tijdens een klimaatconferentie in de Royal Society in Londen.

Deze lijvige rapporten worden echter slechts om de zes à zeven jaar gepubliceerd vanwege de tijd die nodig is om de wetenschappelijke literatuur te bestuderen, te beoordelen en samen te stellen. Het volgende rapport wordt pas in 2028 gepland, wat te laat zal zijn om er een koerscorrectie op te baseren, die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord COP21 van Parijs te halen voor het einde van dit kritieke decennium.

Explosie van wetenschappelijke literatuur

“Het IPCC komt en gaat zes, zeven jaar weg en komt dan terug … dat is niet efficiënt”, verklaarde Le Quéré. Nu de wetenschappelijke literatuur “explodeert” heeft het IPCC een rol te spelen om “die kennislacune tot 2028 te vullen”, vindt ze.

“Gemiddeld worden elke dag tien wetenschappelijke papers gepubliceerd over de interactie tussen klimaatverandering en regenval. Dagelijks verschijnen er twee over de gevolgen voor natuurbranden.”

“En dat is inclusief weekends en feestdagen”, verklaarde Le Quéré op de bijeenkomst. Dit suggereert volgens haar dat technologieën zoals machine learning nodig zullen zijn om de literatuur voor de volgende IPCC-ronde te beoordelen.

Vastgestelde indicatoren zoals het koolstofbudget, wereldgemiddelde temperaturen, kosten van oplossingen zoals hernieuwbare technologieën en batterijen, en beoordelingen van klimaateffecten, zouden kunnen worden gepubliceerd zonder de noodzaak van een uitgebreid literatuuronderzoek.

Ik suggereer niet dat er elk jaar een volledig rapport moet zijn, maar het IPCC zou elk jaar naar buiten kunnen komen om te zeggen waar we staan”, legde ze uit.

Koolstofbudget

Het onderzoek van Le Quéré richt zich op de interactie van klimaatverandering en de koolstofcyclus in de oceanen. Ze schreef mee aan zowel het derde, vierde en vijfde IPCC-rapport. Ze was ook de drijvende kracht achter de jaarlijkse publicatie van het Global Carbon Budget, dat elk jaar de emissies beoordeelt en in de gaten houdt wat er over is van het wereldwijde koolstofbudget.

Hoewel sommige gevestigde klimaatindicatoren, zoals het koolstofbudget, al jaarlijks door wetenschappers worden bijgewerkt, is het proces om dit te doen “chaotisch” en krijgt het minder media-aandacht dan het IPCC, verklaarde ze tijdens haar lezing.

Le Quéré hoopt dat jaarlijkse updates van enkele van de belangrijkste klimaatindicatoren en de reactie van de samenleving daarop, beleidsmakers beter zullen informeren over het traject dat de planeet aflegt. Als klimaatadviseur van de Franse en Britse overheid weet ze wat beleidsmakers kan enthousiasmeren.

Nieuwe technologieën en digitale platforms kunnen ook worden gebruikt om kennis te delen en de nieuwste wetenschap gemakkelijker toegankelijk te maken. “Ik zou graag zien dat het IPCC die richting uitgaat”, zegt ze.

Als intergouvernementeel orgaan van de VN heeft het IPCC een mandaat van de lidstaten nodig om telkens jaarverslagen op te stellen. Le Quéré en gelijkgestemde wetenschappers onderzoeken of een land het voorstel zou kunnen sponsoren tijdens de COP27-klimaatbesprekingen in november 2022 in Sharm-el-Sheikh, Egypte, of op de VN-Algemene Vergadering. “Het initiatief zit nog in de beginfase”, legt ze uit.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Climate Home News

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!