Pakjesbedrijven tolereren wanpraktijken om de laagste prijs te kunnen garanderen. Foto: Flickr.com / CC BY-NC-SA 2.0

Nog steeds minderjarigen aan het werk bij PostNL in België

Vijf maanden nadat de socialistische vakbond BTB-AVVB de wanpraktijken bij PostNL en andere pakjesbedrijven blootlegde, is er nog steeds geen verbetering in zicht: “Zolang opdrachtgevers zich geen vragen stellen over hoe sommige pakjesbedrijven deze dumpingtarieven kunnen aanbieden, zullen de wanpraktijken blijven aanhouden.”

dinsdag 19 april 2022 19:02
Spread the love

 

Na de verschillende problemen bij PostNL de voorbije maanden slaagt het bedrijf er nog steeds niet in om orde op zaken te stellen in haar depots en bij haar onderaannemers. Na onderzoek van BTB en een journalist van DPG media blijkt dat er nog steeds minderjarigen aan het werk zijn bij PostNL en hun onderaannemers.

Wanpraktijken bij de pakjesdiensten

In november 2021 legde de vakbond in hun eerste zwartboek e-commerce bloot op welke manieren grote pakjesbedrijven hun werk organiseren. Als gevolg daarvan vielen het gerecht en de inspectiediensten voor de eerste keer binnen bij PostNL, GLS en DPD waar ze enkele depots verzegelden.

En nu, “enkele weken geleden, werden er opnieuw twee PostNL depots verzegeld en werden er 9 mensen aangehouden”, aldus Frank Moreels, de voorzitter van BTB. “Hoewel de directie van PostNL zegt dat de aan het licht gebrachte wanpraktijken niet de werkwijze van het bedrijf is, blijven de mistoestanden in het bedrijf aanhouden.”

Voor niets gaat de zon op

Een belangrijke reden waarom de pakjesbedrijven deze wanpraktijken blijven tolereren van hun onderaannemers, en zelfs mee organiseren, is de lage prijs die steeds van leveringen verwacht wordt. Grote e-commerce bedrijven zoals Bol.com, Zalando, Amazon, en anderen die gratis verzending en terugsturen aanbieden aan hun klanten.

“Transport is nu eenmaal niet gratis, iemand betaalt altijd de prijs. In dit geval zijn dat de onderaannemers en hun werknemers. Zolang opdrachtgevers alleen maar kijken naar de goedkoopste prijs voor het transport zonder zich vragen te stellen hoe sommige pakjesbedrijven deze dumping tarieven kunnen aanbieden zullen deze wanpraktijken blijven aanhouden”, aldus Moreels.

Tijd om orde op zaken te stellen

Uit de recente vaststellingen van BTB-ABVV, samen met een journalist van DPG Media, blijkt dat PostNL in België haar zaken niet op orde krijgt. “Zolang PostNL, de andere pakjesbedrijven en bij uitbreiding de volledige transportsector, niet inzien dat er iets grondig mis is aan het businessmodel dat ze hanteren, zullen uitbuiting, sociale dumping en fraude welig blijven tieren”, laat de vakbond weten.

“Het wordt tijd dat grote bedrijven beseffen dat eerlijk transport alleen maar kan aan een correcte prijs. Het wordt tijd dat PostNL en de andere transportbedrijven dit ook publiekelijk durven stellen”, aldus Moreels.

“Steeds de prijs naar beneden duwen zonder de vraag te stellen waarom een bepaald bedrijf goedkoop transport kan aanbieden, is de verantwoordelijkheid van de grote economische spelers. PostNL en de andere transportbedrijven die hierin meegaan ten koste van hun onderaannemers en chauffeurs hebben een even grote verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de neerwaartse spiraal doorbroken wordt en er orde op zaken wordt gesteld. PostNL en met uitbreiding heel de transportsector dient haar business model grondig te herbekijken”, besluit BTB.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!