De VS pogen al jaren president Obrador van Mexico afgezet te krijgen omwille van zijn 'linkse' sociale programma's. Dat hij weigert de sancties tegen Rusland te ondersteunen is olie op het vuur voor de VS. Foto: whitehouse.gov/Public Domain
Opinie - Ángel Guerra,

Latijns-Amerika heeft een andere kijk op de oorlog in Oekraïne

De wereld heeft de Russische invasie in Oekraïne unaniem veroordeeld, maar buiten de VS en zijn bondgenoten weigert de wereldbevolking zich aan te sluiten bij de sancties. Zij herinneren zich nog de ontelbare 'militaire operaties' van het vrije westen in de hele Derde Wereld van de voorbije 75 jaar en geloven de goede intenties niet die daar toen over werden geuit, dezelfde die nu tegen Rusland worden gebruikt. Een Mexicaanse blik op de oorlog in Oekraïne.

woensdag 13 april 2022 15:40
Spread the love

 

“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand”, aldus historica Anne Morelli.

Daar doet DeWereldMorgen niet aan mee. Wij veroordelen heel sterk de militaire invasie van Rusland in Oekraïne. Wij veroordelen alle oorlogsmisdaden, waar en door wie ze ook gepleegd worden. Het is een criminele agressie die ingaat tegen het internationaal recht. Maar wij hoeden ons voor zwart-wit versies. De geopolitieke situatie is buitengewoon complex. Wij willen aspecten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. (n.v.d.r.)

 

Volgens Frans onderzoeker Thierry Meyssan heeft het Russische leger de oorlog tegen de banderistas1 in Oekraïne gewonnen, maar tegelijk wint de NAVO in het Westen de cognitieve oorlog tegen haar eigen burgers”.

De NAVO heeft een nieuw theater van militaire operaties toegevoegd dat tot voor kort amper kenden en dat ruim ingezet worden in de oorlog in Oekraïne: het menselijk brein.

Als voorbeeld hiervan stelt de Franse onderzoeker Thierry Meyssan: “Het Russische leger heeft de oorlog tegen de banderistas in Oekraïne wel gewonnen, maar ondertussen wint de NAVO in het Westen eveneens een oorlog, de cognitieve oorlog tegen haar eigen burgers”.

Het menselijk brein wordt het nieuwe strijdtheater naast de vijf reeds erkende strijdtheaters (ter land, ter zee, in de lucht, in de ruimte en in cyberspace). Dat gebeurt door middel van het Allied Transformation Command van de NAVO, dat 21 expertisecentra heeft, waaronder het NATO Strategic Communications Centre of Excellence, onder leiding van de Franse Françoise du Cluzel, voormalig professor aan de Inter-Arms Military School van Coetquidan in Frankrijk.

Haar onderzoek bestrijkt het hele cognitieve veld van het menselijke brein. Verschillende toepassingen van haar onderzoek variëren van bionische soldaten tot oorlogspropaganda. “Acties in de vijf traditionele sectoren worden uitgevoerd om een effect te hebben op het menselijke brein, maar het doel van cognitieve oorlogsvoering is om van elke persoon een wapen te maken”, zegt du Cluzel.

In ieder geval is het duidelijk dat de VS voor de oorlog in Oekraïne de meest indrukwekkende en uitgebreide machinerie voor oorlogspropaganda inzet die tot nu toe bekend is in gewapende conflicten. De meest geavanceerde technieken terzake zijn ontwikkeld door de NAVO en door haar belangrijkste centrale onderdeel: de VS-strijdkrachten. Een fundamenteel kenmerk van deze oorlog is de centrale rol van de zogenaamde sociale netwerken.

Reeds meerdere jaren voor de Russische troepen Oekraïne binnenvielen was er trouwens al een enorme operatie aan de gang om Rusland en president Vladimir Poetin te demoniseren. Zonder twijfel is de massale anti-Russische lynching door de media al begonnen zodra de VS en hun gênant gezelschap van Europese leiders beseften dat Poetin geen Gorbatsjov of Jeltsin was die ze om de oren konden slaan en onderwerpen.

Ook al wilde Poetin geen nieuw socialistisch experiment of iets dergelijks uitproberen, was het feit dat hij een eigen oligarchie op de been bracht en Rusland weer op de kaart zette genoeg om het dagelijks leven van onze ‘westerse’ leiders te bederven. Ook het feit dat hij vastbesloten is om de verbrokkeling en plundering tegen te gaan van de enorme natuurlijke en economische rijkdom van Rusland is hen een doorn in het oog.

Deze mediacampagne voert de russofobie tot krankzinnige uitersten, zoals het ontslaan van Russische dirigenten en zangers, het afgelasten van lezingen over Russisch romanschrijver Fjodor Dostojevsky of van concerten met muziek van Tsjaikovski – om nog maar te zwijgen van het verbod op Russische katten in kattenwedstrijden. Deze mediacampagne draagt er toe bij de wereld in Oost en West te verdelen, in absolute goeden en absolute slechteriken, om elke gedachte te demoniseren die de mandaten van Washington niet respecteert.

Dit is een bijgewerkte heruitgave van het meest primitieve en tirannieke McCarthyisme 2 en de anticommunistische heksenjacht, die nu met de nieuwste technieken van cognitieve oorlogsvoering en sociale netwerking. Het kapitalistisch systeem kon nooit goed omgaan met vrijheid, maar het neoliberalisme verdraagt niet eens de regels van de formele democratie.

Men dreigt er nu zelfs mee het ‘privilege’ van Amerikaanse visa in te trekken voor Mexicaanse volksvertegenwoordigers die een parlementair vriendschapscomité met Rusland hebben opgericht. Daar komt de chantage bij van het intrekken van economische hulp en andere dwangmaatregelen tegen regeringen die zich niet bij deze misdaad aansluiten en die de stupiditeit van de sancties tegen Moskou niet publiekelijk veroordelen.

Zelfs zij die weigeren wapens te leveren aan Oekraïense neonazi’s worden geviseerd. Ik twijfel er niet aan dat op elk moment van het Witte Huis en het Congres de vraag zal komen om extraterritoriale maatregelen te nemen tegen de personen die de hervorming van de energiesector door president López Obrador steunen. Deze hetze heeft al geleid tot talrijke bezoeken aan Mexico van vertegenwoordigers van het imperium aan onze noordergrens.

De enorme waterval aan leugens, halve waarheden en desinformatie door de mainstream media, in de eerste plaats via het internet en de sociale netwerken, tonen aan dat het nu belangrijker dan ooit tevoren is om onze informatiebronnen te controleren en te filteren met behulp van de scherpst mogelijke kritische inzichten.

Oekraïne is tenslotte het slachtoffer van een veel groter conflict tussen de VS en de rest van de wereld, omdat de VS zich niet willen neerleggen bij een nieuwe multipolaire wereld terwijl Rusland en China klaar staan om hun rechtmatige plaats op het wereldtoneel te verdedigen.

Dit is een conflict dat lang voor 24 februari 2022 begon. Sindsdien stopt de goede oude heer Biden niet met het uiten van moraliserende scheldwoorden tegen Poetin. Is dit niet dezelfde heilige man die hartstochtelijk vroeg om de bombardementen op Belgrado en op “de bruggen van de Donau” en daarna ook zijn stem gaf voor de oorlog tegen Irak?

 

Ucraina a contracorriente werd vertaald door Toon Mondelaers. Politiek analist Ángel Guerra is journalist bij de Mexicaanse krant La Jornada en politiek commentator bij de Latijns-Amerikaanse zender teleSUR.

Notes:

1   De ‘banderistas’ zijn de volgelingen van Stepan Andrijovitytsj Bandera (1909-1959), extreemrechts Oekraïens nationalist. Hij groeide op in de toen nog Poolse regio Galicië. Zijn beweging maakte zich tijdens de Duitse bezetting schuldig aan massamoorden op etnisch Poolse Oekraïeners. Omdat de Duitse bezetters geen onafhankelijke Oekraïense staat wilde erkennen keerde hij zich echter tegen hen. Zijn partizanen vochten uiteindelijk zowel tegen de Duitse bezetters als tegen de oprukkende Sovjettroepen. Na de oorlog werkte hij een tijd samen met de CIA, maar ook die samenwerking liep spaak. Ondanks een gemeenschappelijk gedachtengoed met het Duitse nazisme en vooral dan het virulente antisemitisme was hij tegelijk een hevig tegenstander van elke buitenlandse inmenging. Dit maakt hem nog steeds zeer populair bij veel etnische Oekraïners, terwijl etnisch Russische Oekraïeners in hem uitsluitend een fascistisch collaborateur zien.

2   In de jaren 1950 werd een hetze gevoerd tegen duizenden Amerikanen in de politieke wereld maar vooral in de showbusiness. Ze werden van ‘communistische sympathieën’ verdacht. De campagne kende zijn meest fanatieke periode onder Republikeins senator Joseph McCarthy. Duizenden verloren er hun baan door. Achteraf bleken alle verdachtmakingen op roddel en onzin gebaseerd te zijn. Uiteindelijk eindigde zijn campagne met een schaamtelijk vertrek uit de politiek, maar de schade die duizenden er door hadden geleden werd nooit vergoed. McCarthyisme

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!