Foto: fabriekpaysanne.org

Boerenprotest tegen massale aankoop landbouwgrond door Colruyt

Een groep boerenorganisaties, middenveldorganisaties en de koepelorganisatie Résap protesteren tegen de aankoop van landbouwgronden door Colruyt. Met massale grondaankopen zetten niet-agrarische investeringsbedrijven de grondprijzen onder zware druk en bemoeilijken de toegang tot grond voor landbouwers. "Dit brengt boeren bijna terug naar een feodaal model."

maandag 11 april 2022 10:25
Spread the love

 

Boerenorganisaties, middenveldorganisaties en de organisatie Réseau de soutien à l’agriculture paysanne (RéSAP – zie onderaan dit artikel) organiseren op 15 april een boerenoptocht en een symbolische actie voor het hoofdkantoor van Colruyt in Halle.

De Internationale Dag van de Boerenstrijd op 15 april wil de rechten van boeren en boerinnen over de hele wereld verdedigen, met inbegrip van toegang tot land en het recht om een waardig inkomen te halen uit de boerenstiel.

Poster Boerenforum et al

De organisaties hekelen de acties van Agripartners, een dochteronderneming opgericht door Colruyt met het oog op de verwerving van grote oppervlakten landbouwgrond in België. Deze massale aankopen door niet-agrarische investeringsbedrijven zetten de grondprijzen onder zware prijsdruk en bemoeilijken de toegang tot grond voor landbouwers.

Het model van Colruyt is gebaseerd op de totale controle van de bevoorradingsketen, waardoor de autonomie van de landbouwers verder wordt ingeperkt. Astrid Ayral, vertegenwoordiger van de Fédération unie de groupements d’éleveurs et d’agriculteurs (FUGEA) stelt het als volgt: “Dit brengt boeren bijna terug naar een feodaal model.”

Met haar actie wil RéSAP iedereen bewust maken van de gevolgen op de landbouw, die voortvloeien uit “de laagste prijs”, dé slogan van Colruyt Group. Het hoofddoel is om bij de federale en regionale politieke machthebbers te eisen dat zij de toegang tot landbouwgrond regelen ten gunste van een familiaal en milieuvriendelijk landbouwmodel.

 

Het Réseau de soutien à l’agriculture paysanne (RéSAP – steunnetwerk voor plattelandse landbouw) is een netwerk van 23 boeren- en internationale solidariteitsorganisaties die actief zijn in de sectoren duurzame voeding, onderwijs, armoedebestrijding en gezondheid:

Agroecologie in Action, Inter-Environnement Wallonie, Service Civil International, Quinoa asbl, Brigades d’Actions Paysannes, Solidagro, Mouvement d’ Action Paysanne, FIAN België, Climaxi, CNCD 11. 11.11, SOS Faim, Entraide & fraternité, Rencontre des continents, Boerenforum, FUGEA, Landbouwbrigades, Autre Terre, Le début des haricots, Fabriek paysanne, Le réseau des GASAP, Les Amis de la Terre, Voedselteams, Terre en vue, Extinction Rebellion Belgium

Solidagro is een van de vele organisaties die zich inzetten voor landbouw op maat van de mens en de boer-in, niet van de agro-business:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!