Reportage -

Huishoudhulpen zetten hoofdkantoor GreenHouse in het sop: “We blijven doorgaan tot er verbetering komt!”

Met de actie 'De grote schoonmaak' kwam het vakbondsfront van ABVV, ACLVB en ACV op 5 april samen bij de hoofdzetel van dienstenchequebedrijf GreenHouse in Waregem. Daar eisten ze betere lonen én een hogere kilometervergoeding voor huishoudhulpen: “Nu moeten sommigen kiezen tussen het betalen van hun rekeningen of hun kinderen eten geven.”

woensdag 6 april 2022 11:41
Spread the love

 

“In de eerste plaats ben ik hier vandaag als huishoudhulp, maar daarnaast ben ik ook vakbondsafgevaardigde bij ABVV. De laatste tijd hoor ik veel schrijnende verhalen, zeker sinds de stijging van de brandstof- en energieprijzen. Ik heb al veel mensen moeten doorverwijzen naar de voedselbank”, vertelt Dorien. Zij spoot dinsdagochtend samen met andere huishoudhulpen en vakbonden het hoofdkantoor van Greenhouse onder met een schuimkanon.

De pot wordt niet eerlijk verdeeld

“Als huishoudhulp verdien je rond de twaalf euro per uur, daar houd je netto niet zo veel van over”, gaat Dorien verder. “Daarom strijd ik ook al jaren mee voor een minimum nettoloon van veertien euro per uur. In bijna alle sectoren is er de afgelopen jaren een loonsverhoging van 0,4 procent doorgevoerd, wat trouwens maar een minieme verbetering is, maar bij ons zitten de onderhandelingen al twee jaar vast. Er gaat heel veel geld naar de uitzendkantoren, en erg weinig naar ons. Die pot moet eerlijk verdeeld worden. Ik heb drie kinderen waarvan ik er vandaag twee heb meegebracht, ik wil hen hier vandaag tonen hoe belangrijk het is op te komen voor je rechten.”

“Deze maand ben ik 33 jaar huishoudhulp. Na al die jaren heb ik heel wat fysieke klachten ontwikkeld. Het werk is enorm lastig, en daarbovenop is het loon gewoonweg matig. Ik sta er alleen voor, en dat betekent elke maand opnieuw rekenen en tellen. Een extra kost van honderd euro zorgt ervoor dat ik die maand in de miserie zit, zeker nu alles zo veel duurder wordt. Vorige maand heb ik moeten kiezen tussen het betalen van mijn energierekening of mijn autoverzekering. Ik heb voor het laatste gekozen want anders geraak ik gewoonweg niet op m’n werk”, zegt Gina.

Betalen om te werken

Op dit moment is het grootste struikelblok de terugbetaling van de vervoerskosten. Huishoudhulpen krijgen slechts 13 eurocent per gereden kilometer terugbetaald, maar dit dekt hun kosten niet: “Afgelopen maand heb ik twintig euro kilometervergoeding teruggekregen van de zeventig euro die ik heb getankt. Dat is bijna niks”, vertelt huishoudhulp Nancy. “Daarbij worden ook enkel de kilometers die wij tussen klanten rijden vergoed, na mijn werk naar huis rijden, is dus op eigen kosten.” Zo gaven werknemers het afgelopen jaar ongeveer tien procent van hun inkomen af aan verplaatsingskosten voor het werk, dat zal dit jaar waarschijnlijk nog een pak meer zijn.

Huishoudhulpen en vakbonden voeren bij GreenHouse tegen lage lonen en hoge verplaatsingskosten. Foto: Fee De Pauw

GreenHouse is met 37 kantoren en 3.300 werknemers een van de grootste spelers binnen Vlaanderen. Het bedrijf is daarnaast in handen van Group Nastor, waarvoor Nico Daenens een belangrijke investeerder is. Daenens kennen we dan weer als CEO van andere dienstenchequebedrijven zoals Makkie en Dienstenaanhuis. Met zo veel vingers in de pap is hij een belangrijke stem bij Federgon, de federatie van uitzend- en dienstenchequebedrijven.

Het is al de veertiende actie die de drie vakbonden voeren tegen de dienstencheques-sector maar tot nu weigert Federgon met een acceptabel voorstel aan tafel te komen: “Als we de grote bedrijven zoals GreenHouse mogen geloven, komen zij bijna niet rond. In de praktijk keerde GreenHouse in de afgelopen vier jaar echter ongeveer zes miljoen euro uit aan hun aandeelhouders”, zegt Yrida Decroubele van ABVV. “Op dit moment betalen huishoudhulpen eigenlijk om te kunnen werken, en dat kan niet. Daarom blijven wij actievoeren tot er verbetering komt.”

De klanten maken de job dragelijk

“Ik heb nog het geluk dat ik getrouwd ben en dat mijn man ook geld verdient, want anders zou het financieel niet haalbaar zijn”, voegt Nancy nog toe. “Voor mijn gezondheid is het jammer genoeg al te laat, na twee rugoperaties voel je toch wat een job als diensthulp met je lichaam doet. Over drie jaar mag ik op pensioen, dus tot dan is het nog even doorbijten. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik mensen deze job zou aanraden, zeker voor jongeren die nog een lange carrière voor zich hebben, lijkt het mij dat er betere opties zijn.”

“Het is een fijne job met veel afwisseling waar je ook enorm veel waardering voor krijgt”, vertelt Marleen. “Ik ben een tijdje geleden mijn mama verloren, en al mijn klanten waren op de begrafenis. Dat toont dat je wel degelijk iets betekent voor die mensen, en dat is ook het enige dat mij draaiende houdt. Want voor de arbeidsvoorwaarden doe je het niet. Waar ik werk is er op dit moment een enorme uitval naar de zorgsector, er staan dertig vacatures open voor fulltime huishoudhulpen. En wij zijn geen uitzondering. Dat zou Federgon misschien wakker moeten schudden, maar die trekken het zich allemaal niet aan. Onze sector is heel snel gegroeid, maar dat wil niet zeggen dat ze zich niet kunnen aanpassen natuurlijk.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!