Foto: Amazon Labor Union

Amazonwerkers schrijven syndicale geschiedenis met eigen vakbond

De warenhuizen van pakjesgigant Amazon in de Verenigde Staten staan bekend om hun erbarmelijke werkomstandigheden. Werknemers in enkele centra hebben daar genoeg van, en hebben een eigen vakbond opgericht: de Amazon Labor Union (ALU), De eerste Amazonvakbond van de Verenigde Staten. Dit is een grote stap in de heropleving van het syndicalisme in de VS, dat de laatste decennia erg zwak staat. Maar het verliep niet zonder slag of stoot.

woensdag 6 april 2022 15:28
Spread the love

 

De ALU begon twee jaar geleden toen Christian Smalls, die bij Amazon werkt, een kleine walkout organiseerde omdat Amazon weinig rekening hield met veiligheidsnormen tijdens de pandemie. Hij werd meteen ontslagen, en besloot samen met zijn beste vriend Derrick Palmer een vakbond op te richten. Ze hadden enkel een tafel, stoelen en een tent, maar langzaamaan groeide de beweging uit tot de eerste vakbond bij Amazon.

Omloopsnelheid

Een vakbond beginnen in de VS is niet gemakkelijk en wordt op allerlei manieren actief tegengewerkt. Ze moet door een meerderheid van de werkers in een afdeling van een bedrijf worden goedgekeurd. Die stemming moet eerst worden aangevraagd, en daar moest de prille ALU een petitie voor aanwenden. Handtekeningen verzamelen bleek moeilijk omdat Amazon aan recordsnelheden mensen ontslaat en andere mensen aanneemt. Toch lukte het, en kon de ALU beginnen te mobiliseren voor de stemming.

De campagne heeft 120.000 dollar (109.000 euro) opgehaald, terwijl Amazon miljoenen stak in haar anti-vakbondscampagne. Verder bleef de ALU constant aanwezig op en rond de werkvloer. Zo maakten ze s’mores en hielpen ze pas ontslagen werkers financieel. Sympathisanten van de beweging gingen zelfs specifiek bij Amazon werken om lid te worden. Op deze manier groeide de band tussen de ALU en de werkers die ze wil vertegenwoordigen.

Union Busters

Amazon keek paniekerig toe en besloot tegen de stemming in te gaan met propaganda en union busters, die werkers moeten ontmoedigen. Zo’n union buster is iemand die ingehuurd wordt door Amazon om mensen te overtuigen niet bij een vakbond te gaan, en die informatie over werkers naar Amazon doorspeelt. Amazon betaalt union busters tot zo’n 2.000 dollar per dag daarvoor.

Terwijl Chris Smalls en andere leden eten uitdeelden aan de poorten van het JFK-8 Amazon warenhuis, trommelde Amazon de politie op om hen te verwijderen van het terrein. De politie arresteerde Smalls en enkele sympathisanten, en schudde de hand van de manager. Ze zeiden: “Wij hebben gewonnen, jullie hebben verloren”, en kozen dus duidelijk een kant: die van Amazon CEO Jeff Bezos. Spreken we dan nog van een neutrale politie?

Amazon verspreidde ook flyers en affiches doorheen de werkplaats met anti-vakbond boodschappen. Als antwoord verspreidde de ALU zelf affiches met informatie over hoe de vakbond mensen helpt en hun rechten verdedigt.

Foto: Amazon Labor Union

Niet alleen op de werkvloer, maar ook op de Lifesprk-app, waar Amazon-werknemers elkaar sterren kunnen geven voor goed werk, wordt de vakbond in de toekomst mogelijks gecensureerd. In onlangs gelekte communicatie van Amazon is een lijst te vinden met termen die niet toegelaten worden op de app. Termen als vrijheid, slavernij, vakbond, dit is verontrustend, plantage, diversiteit, gevangenis, petitie, enzovoort. Amazon liet weten dat deze lijst “niet goedgekeurd is en nog kan veranderen, als hij al dan niet gebruikt wordt.”

Ondanks al de maatregelen van Amazon, heeft de ALU de historische stemming gewonnen met 2.600 ‘ja’ stemmen tegenover 2.100 ‘nee’ stemmen. Zo is er een nieuwe onafhankelijke vakbond ontstaan, die Jeff Bezos doet huiveren. De vakbond zal meteen beginnen aan onderhandelingen voor betere werkomstandigheden en hogere lonen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!