Bron: ABVV - FGTB

Dag voor Gelijk Loon: ABVV klaagt dalende koopkracht van werknemers aan

22,7 procent. Dat is de loonkloof die nog steeds bestaat tussen vrouwen en mannen. De socialistische vakbond organiseert daarom ieder jaar de 'Dag voor Gelijk Loon'. De actie vond gisteren op 24 maart plaats op het Albertinaplein in Brussel. Dit jaar eist de vakbond tegelijkertijd aandacht voor de dalende koopkracht waar vele werknemers en gezinnen mee geconfronteerd worden. 

donderdag 24 maart 2022 20:33
Spread the love

 

Vrouwen verdienen vandaag nog steeds 22,7 procent minder dan mannen. Dat is een enorm verschil. Dat wil zeggen dat vrouwen meer dan een vijfde minder verdienen dan mannen.

Die loonkloof komt volgens de vakbond voort uit een systeem dat vrouwen structureel achteruitstelt op vlak van verloning, pensioenen, promotiekansen en arbeidsvoorwaarden.

Daar komt nu nog eens bij kijken dat het voor vele gezinnen enorm moeilijk begint te worden om hun facturen te blijven betalen. Hoge benzineprijzen, energiefacturen, voedselprijzen … De druk die deze financiële problemen met zich meebrengen is voor velen van ons niet onbekend.

Nood aan duurzame oplossingen

“Werknemers hebben nood aan duurzame oplossingen om de koopkracht op peil te houden en te versterken. In de eerste plaats moet de regering bijkomende maatregelen nemen om de facturen betaalbaar te houden.”

Die maatregelen moeten doeltreffend zijn, stelt de vakbond. “Ze moeten onmiddellijk effect hebben en meteen ook van duurzame aard zijn. Dat gaat bijvoorbeeld over een permanente (geen tijdelijke!) lagere btw van 6% op gas en elektriciteit, omdat energie geen luxeproduct is dat aan 21% kan worden belast.”

Daarnaast haalt het ABVV ook de permanente uitbreiding van het sociale tarief aan, zodat meer gezinnen met financiële moeilijkheden daar beroep op kunnen doen. Ook het afromen van van overwinsten van de energiebedrijven vindt de vakbond een noodzakelijke stap. “Zo kunnen de winsten terugvloeien naar de gezinnen.”

Structureel betere lonen en hogere uitkeringen

“Naast deze maatregelen moet er werk worden gemaakt van een sterke koopkracht door betere lonen en hogere uitkeringen.”

Een voorwaarde om die doelstelling te bereiken is de aanpassing  van de loonnormwet (de wet van ’96), aldus de vakbond. “Die wet verhindert dat de lonen op een rechtvaardige manier verhoogd kunnen worden doordat er een loonnorm wordt opgelegd die niet overeenstemt met de economische realiteit zoals de winstmarges van de ondernemingen.”

Foto’s van de actie op 24 maart in Brussel:

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Bron: ABVV – FGTB

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!