Logo Platform2103. Bron: platform2103.be
Platform 21/03

Nu zondag 20 maart: acties tegen racisme in 15 Belgische steden!

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Aanstaande zondag 20 maart voert het nationale Platform 21/03 actie in 15 steden, verspreid over het hele land. "We zetten een stap voorwaarts nu de antiracistische beweging, het sociale middenveld en de vakbonden samen strijden. Onze antiracistische beweging is een sociale beweging", zegt Sarah Scheepers van Platform 21/03.

vrijdag 18 maart 2022 17:45
Spread the love

 

Een nationale actie voor Antiracismedag is sinds 2018 een jaarlijkse traditie. Dat jaar verenigden meer dan 150 kleinere en grotere maatschappelijke organisaties uit heel België zich in het Platform 21/03.

Sinds vorig jaar wordt gekozen voor lokale acties. Nu zondag 20/3 vinden demonstraties plaats in Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk, Brugge, Ieper, Oostende, Leuven, Genk, Halle, Luik, Charleroi, Bergen, Bertrix en Bomal. Lees hier bij welke lokale acties je kan aansluiten.

De grootste manifestaties vinden dit jaar plaats in Antwerpen en Brussel.

Zeker de manifestatie in Antwerpen is opvallend, aangezien daar al vele jaren geen grote betogingen tegen racisme meer hebben plaatsgevonden. Om 13:30 zullen de manifestanten verzamelen op het Operaplein voor een actie die breed gesteund wordt. Antiracistische organisaties, het verenigd Antwerpse jeugdwerk, SAAMO, de vakbonden, studentenorganisaties verenigen zich nu zondag samen tegen racisme en discriminatie.

Voor Platform 21/03 staan sociale thema’s centraal: discriminatie op de huurmarkt (in Antwerpen onlangs nog zwart op wit bewezen met een grootschalig onderzoek) en op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld.

“We zetten een stap voorwaarts nu de antiracistische beweging, het sociale middenveld en de vakbonden samen strijden. Onze antiracistische beweging is een sociale beweging. We willen sociale rechten (een degelijk loon, een betaalbare woning, sociale bescherming,..) voor iedereen, zonder onderscheid. Maar de strijd voor sociale rechten kan alleen slagen als we ons niet laten verdelen door racisme”, zegt Sarah Scheepers van Platform 21/03. “Daarom zijn de antiracismebeweging, vakbonden en het sociale middenveld bondgenoten.”

Voor de jongeren staan thema’s als racisme in het onderwijs, de sport en de openbare ruimte vooral centraal, waarbij zeker ook gedacht wordt aan de discriminerende politiecontroles die veel Antwerpse jongeren meemaken.

Bovendien zien we vandaag dat oorlog nog meer discriminatie met zich meebrengt: “De discriminatie die momenteel wordt toegepast bij de behandeling van mensen op de vlucht is totaal onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen”, verklaart de woordvoerder voor het Platform 21/03 in Antwerpen, Mohamed El Majjoudi (SAAMO). Discriminatie verdeelt ons en verzwakt ons, terwijl solidariteit net ons krachtigste wapen is.

Betoging in Antwerpen

De betoging in Antwerpen gaat van het Operaplein (start om 14:00) via Antwerpen-Noord en Borgerhout naar Bar Oost waar de betogers rond 15u45 toekomen. Bij Bar Oost neemt het Antwerpse jeugdwerk de organisatie van het slotevent voor zijn rekening, met sprekers & artiesten.

Zo ziet het programma eruit:

Welkomsttoespraak door Platform 21/03: Mohamed El Majjoudi (SAAMO) en Sarah Scheepers (Platform 21/03).

Oussama en Sarah van SAAMO, over discriminatie op de arbeidsmarkt.

Karim Dibas van ACV over racisme op de werkvloer en hoe de vakbond dat aanpakt.

Willy Musitu Lufungala van Internationaal Comité over discriminatie op de woonmarkt.

Marios Bellas van In My Name over hun campagne voor regularisering.

Amina Vandenheuvel van RedFox over de acties van scholieren in Antwerpse scholen de dag erop, 21/03.

Stefan Nieuwinckel van Pax Christi (Oproep voor nationale vredesbetoging van 27 maart).

Artiesten:

Richmont & Pizza (rap)

Ludovic (muziek)

Yves (slam poëzie)

Ageeba & Frederik (Spoken word)

Amber Setta (Spoken word)

Ailow (rap)

Buurman Vos (rap)

Er wordt afgesloten om 18:00.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!