NAVO
Foto: U.S. Department of Defense

Strategische denkers die voor uitbreiding van de NAVO waarschuwden

Een van de meest fascinerende aspecten van de Oekraïne-oorlog is het grote aantal strategische topdenkers die al jaren waarschuwen dat deze oorlog er zat aan te komen als we op de ingeslagen weg zouden doorgaan. We zetten de belangrijkste van deze waarschuwingen op een rij.

donderdag 10 maart 2022 10:53
Spread the love

 

George Kennan, architect van de Koude Oorlog in 1998:

George Kennan

George Kennan. Foto: Harris & Ewing, Wikimedia Commons / CC0

“Ik denk de uitbreiding van de NAVO het begin is van een nieuwe Koude Oorlog. Ik denk dat de Russen geleidelijk aan heel ongunstig zullen reageren en dat het hun beleid zal beïnvloeden.”

“Ik denk dat het een tragische vergissing is. Er was geen enkele reden voor.”

“Natuurlijk zal er een negatieve reactie van Rusland komen, en dan zullen [de NAVO- uitbreiders] zeggen dat we je altijd hebben verteld dat de Russen nu eenmaal zo zijn – maar dit is gewoon verkeerd.”

 

 

Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS in 2014:

Kissinger

Henry Kissinger. Foto: Marsha Miller, Flickr

“Als Oekraïne wil overleven en gedijen, dan mag het geen voorpost zijn van de ene kant tegen de andere, het moet functioneren als een brug tussen beide.”

“Het Westen moet begrijpen dat Oekraïne voor Rusland nooit zomaar een vreemd land kan zijn.”

“Zelfs beroemde dissidenten als Aleksandr Solzjenitsyn en Joseph Brodsky hielden vol dat Oekraïne een integraal onderdeel was van de Russische geschiedenis en eigenlijk van Rusland.”

“Oekraïne mag geen lid worden van de NAVO.”

 

John Mearsheimer, een van de meest vooraanstaande geopolitieke experts in de VS, in 2015:

John Mearsheimer

John Mearsheimer. Foto: Chatham House, Wikimedia Commons / CC-BY-2.0

“Rusland is een grootmacht en heeft er absoluut geen belang bij toe te staan dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten een uitgestrekt territorium van groot strategisch belang aan hun westelijke grens innemen en bij het Westen inlijven.”

“Dit zou niet verwonderlijk moeten zijn voor de VS, aangezien jullie allemaal weten dat we een Monroe-doctrine hebben.”

“Die doctrine zegt dat het westelijk halfrond onze achtertuin is en dat niemand uit een verafgelegen gebied militaire troepen naar het westelijk halfrond mag verplaatsen.”

“Weet je nog hoe we helemaal gek werden van het idee dat de Sovjets militaire troepen in Cuba zouden stationeren. Dit was onaanvaardbaar. Niemand zet militaire troepen op het westelijk halfrond. Dat is waar de Monroe-doctrine over gaat.”

“Kun je je voorstellen dat over twintig jaar een machtig China een militaire alliantie aangaat met Canada en Mexico, dat er Chinese strijdkrachten naar Canadese en Mexicaanse bodem verplaatst worden en dat wij daar gewoon zouden staan en zeggen: ‘dit is geen probleem’.”

“Het hoeft dus niemand te verbazen dat de Russen ontsteld waren over het idee dat de VS Oekraïne aan de westelijke kant van het register zou plaatsen. (…) Maar we stopten niet met onze inspanningen om Oekraïne deel van het Westen te maken.”

“Het Westen neemt Oekraïne in het ootje en het eindresultaat is dat Oekraïne ten onder zal gaan (…) Wat we doen is in feite het aanmoedigen van die uitkomst.”

“Als we al zoveel moeite hebben om met de Russen om te gaan, dan kan je niet geloven hoeveel moeite we zullen hebben met de Chinezen.”

 

Jack F. Matlock , voorlaatste VS ambassadeur in de Sovjet-Unie, in 1997:

Jack F. Matlock

Jack F. Matlock. Foto: VS ambassade Moskou, Wikipedia

“De uitbreiding van de NAVO was de grootste strategische blunder sinds het einde van de Koude Oorlog.”

“In plaats van de veiligheid van de VS, hun bondgenoten en de landen die tot het bondgenootschap willen toetreden te verbeteren, zou het wel eens een reeks gebeurtenissen in de hand kunnen werken die de ernstigste bedreiging van de veiligheid van dit land [Rusland] zou kunnen opleveren sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.”

“Als de NAVO het belangrijkste instrument moet zijn om het continent te verenigen, dan is de enige manier waarop ze dat kan doen, logischerwijs door uit te breiden tot alle Europese landen.”

“Maar dat lijkt niet het doel van de regering te zijn, en zelfs als dat zo is, is de manier om het te bereiken niet door geleidelijk nieuwe leden toe te laten.”

 

William Perry, minister van Defensie onder Bill Clinton in 1996:

William Perry

William Perry. Foto: Glenn Fawcett, Flickr

“Ik was bang dat de uitbreiding van de NAVO op dit moment ons in de omgekeerde richting zou duwen.”

“Ik geloofde dat een terugval hier de positieve relaties die we zo nauwgezet en geduldig hadden ontwikkeld in de opportunistische periode na de Koude Oorlog, zou kunnen verkwanselen.”

“We hadden meer tijd nodig om Rusland, de andere grote kernmacht, in de Westerse veiligheidskring te brengen.”

“Toen ik bedacht dat Rusland nog steeds een enorm nucleair arsenaal had, stelde ik een zeer hoge prioriteit aan het handhaven van die positieve relatie, vooral als het ging om een toekomstige vermindering van de dreiging van kernwapens.”

 

Noam Chomsky, een van de belangrijkste nog levende intellectuelen in 2015:

Noam Chomsky

Noam Chomsky. Foto: Duncan Rawlinson, Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5

“Het idee dat Oekraïne zich bij een Westerse militaire alliantie zou aansluiten, zou voor geen enkele Russische leider aanvaardbaar zijn. Dit gaat terug tot 1990 toen de Sovjet-Unie instortte.”

“Gorbatsjov stemde ermee in Duitsland te verenigen en te laten toetreden tot de NAVO. Dat was een zeer opmerkelijke toegeving. De tegenprestatie was dat de NAVO zich geen centimeter naar het oosten zou uitstrekken.”

“De wens van Oekraïne om lid te worden van de NAVO beschermt Oekraïne niet, het bedreigt het met een grote oorlog.”

 

Jeffrey Sachs, topadviseur van de VS regering en van de VN, drie dagen vóór de invasie:

Jeffrey Sachs

Jeffrey Sachs. Foto: World Economic Forum, Flickr

“De VS zouden niet erg gelukkig zijn als Mexico zou toetreden tot een door China geleide militaire alliantie, en waren evenmin tevreden toen het Cuba van Fidel Castro zich 60 jaar geleden aansloot bij de USSR. Noch de VS noch Rusland willen het leger van de ander voor hun deur.”

“Het was roekeloos van George W Bush om in 2008 de deur open te zetten voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne (en Georgië).”

“Rusland is al lang bang voor invallen vanuit het westen, of die nu door Napoleon, Hitler of recentelijk de NAVO werden gepleegd.”

“Oekraïne moet ernaar streven te lijken op de niet-NAVO-leden van de EU: Oostenrijk, Cyprus, Finland, Ierland, Malta en Zweden.”

 

 

Onze compilatie is een bewerking van een twitter-draad van Arnaud Bertrand. Een meer uitgebreide versie van deze citaten vind je hier.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!