Bron: Vrede vzw

150 vredesactivisten vormen mensenketting voor vrede

Ongeveer 150 mensen kwamen in de avond van 9 maart 2022 samen aan het centraal station in Brussel om een mensenketting voor de vrede te vormen. De betogers pleiten voor diplomatieke en vreedzame onderhandelingen als enige mogelijke oplossing voor het conflict in Oekraïne.

donderdag 10 maart 2022 06:41
Spread the love

 

Het protest en bijbehorende eisen zijn een oproep van volgende organisaties:

Aan de IJzer, Ander Europa, Agir pour la Paix, Attac Bruxelles, COMAC, intal, Forum Nord Sud, Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, Geneeskunde voor het Volk/Médecine pour le Peuple, Käthe Kollwitz Vredesloop, LEF -FGE, Leuvense Vredesbeweging, Masereelfonds, Mouvement Chrétien pour la Paix, Pax Christi Vlaanderen, POUR, Quinoa asbl, Red Fox, Vrede vzw, Vredesactie en Vriendschap Zonder Grenzen
Op 19 maart volgt een groot nationaal betoog in Brussel. Meer info en praktische details worden aangekondigd via www.vrede.be.

Deze coalitie van vredesbewegingen veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne, die een schending is van het VN-Charter. “We zijn solidair met allen die opteren voor vrede in Oekraïne, Rusland en Europa.”

“Wij vragen België om alle mogelijke maatregelen te nemen die tot een de-escalatie kunnen leiden, gesteund op een multilaterale constructieve dialoog, in volle respect voor het handvest van de Verenigde Naties.”

De coalitie van vredesbewegingen vraagt expliciet: 

  • Een onmiddellijk staakt- het-vuren, waarbij alle Russische troepen het grondgebied van Oekraïne verlaten, en een directe heropstart van de onderhandelingen met deelname van alle betrokken landen en internationale instellingen.
  • De stopzetting van de levering van wapens en militair materiaal aan de diverse partijen, en het bannen van alle militaire oefeningen in de regio.
  • Een nieuwe Europese veiligheidsarchitectuur, gebaseerd op het principe van de gemeenschappelijke veiligheid zoals belichaamd door de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).
  • De opstart van een nieuw nucleair ontwapeningsproces tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Ze zijn tegen:

  • sancties die de lokale bevolkingen treffen.

En ze herinneren de NAVO aan: 

  • hun verantwoordelijkheid, die gedurende drie decennia met haar permanente uitbreiding geweigerd heeft de Russische veiligheidsbelangen in rekening te brengen.

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

Bron: Vrede vzw

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!