Foto: Femke Vercauteren

Internationale Vrouwendag in Sint-Niklaas: haka, gratis menstruatieproducten en pakkende getuigenissen

“Op Internationale Vrouwendag, 8 maart om 19u, hebben we een haka-dans voor hogere minimumlonen uitgebracht, menstruatieproducten ingezameld en riepen we via getuigenissen op tot betere openbare diensten, pensioenen en daadkracht tegen seksueel geweld”, zeggen Jessica Testaert en Debby Burssens die recent met een groep Wase vrouwen het ‘Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas’ oprichtten in navolging van grootsteden in België, Spanje, Zwitserland en Latijns-Amerika.

woensdag 9 maart 2022 14:00
Spread the love

 

ABVV, ACV Puls, Marianne, Hart Boven Hard, Vrouwencentrum, Furia en Vrouwenraad organiseren mee deze actiedag en riepen iedereen die wil strijden voor gelijkheid – vrouw, man, non-binar – op om dinsdag 8 maart om 19 uur naar de Grote markt van Sint-Niklaas te komen.

Het Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas pakte op Internationale Vrouwendag uit met een sterk avondprogramma. Dat programma draait rond 5 eisen:

“We brengen een haka voor hogere lonen. We doen een oproep om maandverband, tampons, cups … te doneren aan vrouwen in armoede via onze grote houten bak op de Grote markt.”

“We brengen ook speeches, getuigenissen en interviews tegen geweld op vrouwen, voor hogere minimumlonen, voor minimumpensioenen van 1500 euro netto na 40 gewerkte jaren en voor sterke openbare diensten en meer investeringen in gezondheidszorg, onderwijs, crèches, ouderenzorg …”, zegt Jessica Testaert.

Foto: Femke Vercauteren

“We eisen ook een onmiddellijke stopzetting van de oorlog in Oekraïne uit solidariteit met de vele vrouwen en kinderen die nu slachtoffer zijn. En uiteraard van alle geweld op vrouwen. 2022 is nog maar net gestart en we tellen weeral zeven femicides en drie kinderen die het leven lieten in een context van intrafamiliaal geweld.”

Loonkloof en bijgevolg een pensioenkloof

“We klagen ook aan dat vrouwen, zowel voor het betaalde als onbetaalde werk, onder steeds moeilijkere omstandigheden moeten werken. De ziekenhuizen, rusthuizen, kinderopvang en het onderwijs kampten voor de pandemie al met een personeelstekort, en nu nóg meer.

Foto: Femke Vercauteren

Ook de vrouwen in de zorg-, schoonmaak- en voedingssectoren stonden in de frontlinie en kregen veel applaus, soms koekjes of een bloemetje. Maar op dit applaus volgde géén betere verloning, integendeel: deze regering blokkeert zelfs de lonen! We eisen daarom een minimumloon van 14 euro per uur netto of 2.300 euro bruto per maand en vrije loononderhandelingen”, gaat Debby Burssens verder.

“Waarom heeft een op de drie vrouwen een pensioen van minder dan 750 euro netto per maand?”

“En waarom zijn vooral de sectoren waar de meeste vrouwen werken ondergewaardeerd en onderbetaald? Vrouwen hebben een lager loon, werken meer met deeltijdse en precaire contracten en nemen meer huis- en zorgtaken op zich.

Met deze loonkloof hangt ook een pensioenkloof samen. Waarom heeft een op de drie vrouwen een pensioen van minder dan 750 euro netto per maand?”, vult vakbondssecretaris Elien Broeckhove van ACV Puls aan. “Reden genoeg dus om naar onze actiedag te komen!”, klinkt het in koor.

Meerjarenstrijd

Sinds 2019 roept het Collecti.e.f 8. Maars alle vrouwen en genderminderheden op tot een nationale vrouwenstaking, om ook de zorgtaken te staken, het betaalde werk of de lessen te onderbreken en om actie te voeren.

Foto: Femke Vercauteren

“De afgelopen jaren deden Debby en ik mee met de vrouwenstakingen -en acties in Gent en Brussel, maar ook in Sint-Niklaas is er veel seksisme, armoede onder de vrouwen en komen we vaak met geweld en grensoverschrijdend gedrag in aanraking. Wij zijn dus enorm verheugd dat wij in 2022 ook in het Waasland kunnen uitpakken met een eigen Collecti.e.f 8 Maars dat de komende jaren de ongelijkheid nog meer op de kaart zal zetten!”, aldus Testaert.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!