Foto: Algemene Centrale ABVV

De dienstencheques: symbool van onrecht tegen vrouwen

Vakbondsfront ACLVB, ABVV Dienstencheques en ACV Voeding en Diensten, voert actie op 8 maart, Internationale Vrouwendag: "Het is een belangrijke datum om het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan aan te klagen. Een groot deel van hen wordt nog steeds onderbetaald en heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen." Dit jaar komen de vakbonden op voor de huishoudhulpen in de dienstenchequesector, zoals ze nu al maanden doen en zoals ook DeWereldMorgen.be al verschillende keren verslag uitbracht over de acties van de huishoudhulpen. "Zij zijn in het bijzonder gevat door deze situatie. En hun werkgevers doen niets om de zaken te verbeteren."

dinsdag 8 maart 2022 12:09
Spread the love

 

Reeds maandenlang worden de huishoudhulpen geconfronteerd met het immobilisme van hun werkgevers in het kader van de sectoronderhandelingen. Nochtans zijn deze onderhandelingen van cruciaal belang voor deze werkneemsters die zeer lage lonen ontvangen, die ruim onvoldoende zijn om waardig te kunnen leven.

Huishoudhulpen in de dienstenchequesector voeren nu al maanden actie voor een hoger loon en een betere terugbetaling van reëel gemaakte kosten. Er zit tot op vandaag nog geen enkele beweging in de onderhandelingen over een nieuw sectoraal akkoord, en de grote bedrijven weigeren geld vrij te maken voor een deftige compensatie voor het werk en de kosten van de huishoudhulpen.

Foto: Algemene Centrale ABVV

Daarom startten de huishoudhulpen in januari ‘de grote schoonmaak’ die vorige week al voor de vijfde week op rij doorging, waarbij ze samen met het vakbondsfront ACV, ABVV en ACLVB de commerciële bedrijven passeren die de grootste winsten maken, ten koste van de rechten van de huishoudhulpen.

De inkomens volgen de steeds groter wordende kosten niet

Het schoentje knelt vooral rond de terugbetaling van verplaatsingskosten, die totaal onvoldoende zijn. De huishoudhulpen besteden gemiddeld 10 procent van hun inkomen aan verplaatsingskosten. Bepaalde verplaatsingsvergoedingen dateren van de beginjaren van de dienstencheques en zijn bijna 20 jaar oud. Ze werden nooit verhoogd!

Deze werkneemsters moeten betalen om te kunnen werken, dit is een vreselijke onrechtvaardigheid. De werkgevers uit de sector liggen er echter niet wakker van, zelfs integendeel. Terwijl de werkneemsters in de miserie zitten, aarzelen de werkgevers niet om dividenden uit te delen aan de aandeelhouders, en dat met overheidsgeld (meer informatie hierover op www.degroteschoonmaak.net).

Rechten van vrouwen worden met voeten getreden  

De sector van de dienstencheques toont aan hoe verschillende vrouwenrechten worden geschonden en dit willen we met klem bestrijden op 8 maart: gebrek aan erkenning, het denigreren van hun functie en hun werk, miserabele lonen die hen vaak verplichten om te kiezen tussen eten, zich verwarmen, zich verzorgen, vrije tijd, enz.

Foto: Algemene Centrale ABVV

De dienstenchequesector is de enige waar nog geen sectorakkoord werd bereikt, terwijl de noden enorm zijn gelet op de extreem lage lonen. De vakbonden vragen een fundamentele hervorming van de sector: het is onaanvaardbaar dat de huishoudhulpen als tweederangs-werknemers worden beschouwd. De huishoudhulpen verdienen meer respect!

Week van de vrouwenrechten

Om al deze redenen zullen ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB oproepen voor een ‘week van de vrouwenrechten’. De vakbonden nodigden daarom iedereen uit om vandaag op 8 maart in Bergen en op 10 maart in Namen deel te nemen aan de blitsactie ‘grote schoonmaak in de dienstencheques’. Tijdens deze acties zullen huishoudhulpen vertellen over hun moeilijkheden om waardig te leven met hun lage lonen en dat terwijl ze geconfronteerd worden met een sterk stijgende inflatie.

 

Lees hier over de actie ‘de grote schoonmaak’ van de huishoudhulpen op 22 en 25 februari 2022, dinsdag 15 februari 2022, dinsdag 8 februari 2022 en woensdag 26 januari 2022

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!