Vredesactie in Gent 7 maart 2022
Vredesactie in Gent 7 maart 2022. Foto: Enio
Reportage -

Neen aan de oorlog! Russische troepen uit Oekraïne!

Een twintigtal organisaties kwam op maandagavond 7 maart samen bij de Stadshal in Gent om hun stem te laten horen tegen de invasie in Oekraïne. Een kort verslag.

maandag 7 maart 2022 21:18
Spread the love

 

Voor de organisaties is de Russische invasie totaal ongerechtvaardigd. Ze kostte al duizenden mensenlevens, waaronder kinderen en andere burgerslachtoffers. Daarnaast is al meer dan een miljoen Oekraïense burgers op de vlucht geslagen en is er onbeschrijfelijke materiële verwoesting aangericht.

De organisaties willen een onmiddellijke stopzetting van alle bombardementen en terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne. Er moet een afbouw komen van Russische gasleveringen aan Europa en vervanging door hernieuwbare energiebronnen.

De organisaties willen een onmiddellijke stopzetting van alle bombardementen en terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne.

Naast de Russische agressie verzetten ze zich ook tegen een verdere internationale escalatie van de oorlog alsook tegen de oorlogsretoriek en het militarisme dat ook bij ons de kop opsteekt.

Vredesactie in Gent 7 maart 2022

Vredesactie in Gent 7 maart 2022. Foto: Enio

Ze verlenen hun steun aan de vredesbeweging, de humanitaire organisaties, de mensenrechtenverenigingen en de sociale bewegingen in zowel Oekraïne als Rusland.

Ze pleiten voor massale humanitaire steun voor Oekraïne en onvoorwaardelijke toegang voor alle vluchtelingen uit de regio.

Voor Kasper Libeert van Intal moet er een grootschalig diplomatiek offensief opgezet worden met concrete afspraken over een gezamenlijke veiligheidsarchitectuur in Europa. Dit kan gebeuren in de vleugels van de VN of van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dit is de enige manier richting de-escalatie.

“Alle vluchtelingen uit oorlogsgebieden moeten zo goed mogelijk opgevangen worden, zonder discriminatie op basis van kleur of religie”.

“Als het militaire opbod niet snel stopt, draagt deze oorlog zelf het risico in zich om tot een nucleair conflict uit te groeien”, aldus Kasper.

Volgens Intal moeten we “in België alles in het werk stellen om alle vluchtelingen uit oorlogsgebieden zo goed mogelijk op te vangen, zonder discriminatie op basis van kleur of religie”.

Ludo De Brabander van Vrede vzw waarschuwt voor de gevolgen van het sturen van troepen en wapens naar de conflictzone. “In plaats van bij te dragen tot vrede, riskeert dit olie op het vuur te gooien en zelfs tot een nucleair conflict te leiden.”

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander, Vrede vzw. Foto: Enio

Vrede vzw maakt zich zorgen over de sociale en economische gevolgen van de oorlog, met hogere energiefacturen, meer inflatie, meer werkloosheid. “Het zijn altijd de machtigen die de oorlog verklaren, en de gewone mensen die er de prijs voor betalen. In plaats van hogere militaire budgetten, is er nood aan grotere investeringen in sociale bescherming, openbare diensten, de klimaattransitie en een gezond leefmilieu.”

“Het zijn altijd de machtigen die de oorlog verklaren, en de gewone mensen die er de prijs voor betalen.”

Voor Vrede vzw moeten België en Europa op korte termijn kernwapenvrij worden. Zoals in bestaande VN-verdragen vastgelegd, moeten de kernwapens de wereld uit.

actie OekraïneDe volgende dagen zullen er nog vredesacties volgen. Woensdagavond bijvoorbeeld wordt aan het Centraal Station in Brussel een mensenketting voor vrede gevormd met vredesvlaggen die ter plaatse worden voorzien. De actie begint vanaf 18u. Als je wil aansluiten met je organisatie, stuur dan een mailtje naar vrede@vrede.be.

 

Deelnemende organisaties:

Climaxi, Diem25 Gent, Extinction Rebellion Gent, Gents Tegengas, Hand-in-Hand Gent, Intal Globalize Solidarity, LEF, LSP, Masereelfonds Gent, Pax Christi Vlaanderen, PVDA Gent, SAAMO Gent, SAP – Antikapitalisten, SmartArtMovement, Stand Up tegen racisme en fascisme, ’t Uilekot, Vermeylenfonds, Vrede, Vredesactie en Werkgroep Vluchtelingen Gent.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!