Majtaba Yahya speelt Tar
Interview -

Vrouw is vrede, moeder een schepper

Naar aanleiding van de Internationale vrouwendag interviewde Baharah Bashar Mojtaba Yahya (64) naar aanleiding van zijn videoclip die hij speciaal voor deze dag maakte. Vrouwen mogen sinds de revolutie van 1979, die later gekaapt en genaamd werd als Islamitische revolutie, In Iran niet meer zingen omdat hun stem mannen op andere gedachten zou brengen. Het verbieden van de vrouwenstem past ook perfect in het onzichtbaar maken van de vrouw in de publieke ruimte, een onderdrukkende strategie die het fundamentalistische regime in Iran al 43 jaar tegen vrouwen voert.

zondag 6 maart 2022 13:52
Spread the love

 

Vrouwen mogen dus niet zingen, of alleszins toch niet als de eerste stem. Meezingen met mannelijk zangers mogen ze wél doen. Opmerkelijk genoeg mogen vrouwen wel muziek spelen en muzieklessen volgen aan muziekscholen.

Mojtaba Yahya (64), een Iraanse componist, maakt traditionele muziek, speelt zelf tar en setar (Perzische luiten), viool en hij zingt. Hij leerde de stiel van de grootmeesters Ahmad Ebadi en Houshang Zarief. Vanaf zijn 15 jaar leerde hij klarinet spelen. De muziekalbums ‘Bande Kaboed’ (regio in Iran waar dit nummer is gemaakt), ‘Shebeh Barani’ (regenachtige avond), ‘Royaye Shabha’ (nachtelijke dromen), ‘Eshghe Javidan’ (eeuwige liefde), ‘Dard-e-nab’ (zuivere pijn) en ‘Madar’ (moeder) zijn tot stand gekomen tijdens zijn muzikale carrière.

Vrouw en/of moeder

Mojtaba Yahya: “De eerste samenleving die ik kende was die van mijn gezin. Ik ben van mening dat wat we hebben, we danken aan onze moeder en vader. Ik vind dat ik levenslang bij hen in het krijt sta. In het bijzonder ben ik mijn moeder dankbaar omdat ze haar kinderen onvoorwaardelijk in haar liefdevolle schoot grootbracht, zichzelf vaak wegcijferde voor het comfort van haar kroost.

Ik heb veel eerbied voor vrouwen want zonder hen was er geen sprake van moeders. Zij zijn de scheppers van het leven. Zonder hen geen kinderen. We zijn respect verschuldigd tegenover alle vrouwen. Let op, ik bedoel niet dat we vrouwen alleen moeten respecteren omdat ze moeder kunnen of willen worden. Een vrouw is in mijn ogen de bron van liefde, genegenheid, emotie en vriendelijkheid. Vrouw is vrede en elke complete samenleving kan niet zonder.”

Moeder aanbidden in een patriarchale cultuur

Moeder, de wereld krijgt waarde aan je voeten;
En zo doe je de zon van de zeven hemelen schitteren als een edelsteen …

Mojtaba Yahya: “Iran heeft een cultuur van duizenden jaren oud, waar vrouwen en zeker moeders een speciale status genieten. Doorheen de geschiedenis kwam de authentieke Perzische cultuur vaak onder druk en onder invloed van verschillende bezetters. Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat ik in een patriarchale samenleving ben opgegroeid. Maar juist daar heb ik geleerd om onvoorwaardelijk mijn ouders te respecteren, in het bijzonder mijn moeder.”

Ode aan moeders

Mojtaba Yahya: “Als ik muziek wil maken, kies ik normaal zelf het thema, zet mijn gedachten op papier en geef ze aan een dichter om ze om te toveren tot een mooi stuk poëzie dat bij mijn muziek past. Ik geef speciale aandacht aan verjaardagen en herdenkingen, rituelen en themadagen. Zo heb ik voor mijn geboorteplaats (Havaye enzeha), voor Bande Kaboed (een gebied in Iran), Norooz, vaderdag, voor Yalda of winterwende en voor moeders een lied gemaakt en gezongen. Mijn lied voor moeders bekleedt een aparte plaats voor mij omdat het dient als middel om aan de wereld te tonen hoe erg ik moeders respecteer.”

Boodschap voor de wereld

Mojtaba Yahya: “In het aangezicht van deze hemelse figuur die de liefde, zuiverheid, waarheid en genegenheid en zelfopoffering belichaamt, buig ik oprecht. De moeders zijn net als kaarsen die zelf smelten om hun kroost warmte, licht, genegenheid en veiligheid te geven. Door deze zelfopoffering proberen ze waardige kinderen aan onze samenleving te leveren.

Mijns inziens moeten we altijd onthouden dat dankbaarheid aan vrouwen  en moeders niet in vergetelheid geraakt, door zelf te streven naar het delen van kennis, verder te investeren in een altruïstische samenleving en liefde. Door dat te doen aanbidden we alle moeders.”

*****

Moeder mijn scheppingsgodin

Vanavond, moeder, zing ik vol liefde

Voor jou dit liefdeslied

Ik ben met heel mijn wezen verknocht aan je

Tot je vanavond dit lied hoort

 

Jouw liefde is zo legendarisch als een fladderende vlinder rond mijn levenskaars

Uit blijdschap om je verschijning

Om de heerlijke geur van je haren

Is mijn hart in de ban van een geliefde

 

Moeder, de kroon op mijn bestaan

Ik neurie je naam als een gebed levenslang

Je bent mijn stralende maan, ik offer me voor jou op

Ik offer mijn hoofd en lichaam voor één haar van jou

Moeder, je blik is altijd teder

 

Moeder, je ogen zijn als de opgang van de sterrenhemel

Je blijft onsterfelijk in het paradijs van geliefden

De hele wereld is in de ban van jou en roert zich alleen door jou

Ik ben verliefd geworden op het sterven in je warme schoot

 

Moeder, de wereld krijgt waarde aan je voeten

En zo doe je de zon van de zeven hemelen schitteren als een edelsteen

De ogen van de nacht zijn beschaamd, omdat je vaak tot ’s ochtends wakker bent om te zorgen

Met  je lalayigezang voor je kroost

Om je verdriet en medeleven

*****

Vertaling lyriek: Baharak Bashar

Edit: Johan De Vos

Moeder

Componist en producer: Mojtaba Yahya

Tekst: Hossein Soltanifard

Santour: Ali Tahriri

Viool: Minoo Azhabi

Teer: Mojtaba Yahya

Herhaling: Nazanin Ghasemi

Tombak: Nazanin Pader Thani

Zanger: Mojtaba Yahya

Opname supervisor: Ali Tahriri

Hoofd van Yaran Group: Mojtaba Yahya

*****

میشه لطفا خودتون رو معرفی کنید؟

مجتبی یحیی نوازنده و مدرس تار و سه تار و آهنگساز موسیقی سنتی ایرانی، از سن 15 سالگی کلارینت می‌نواختم و بعد اموختن تار و سه تار پرداختم، سه تار را نزد استاد احمد عبادی و تار را نزد استاد هوشنگ ظریف آموختم و تا کنون آثاری چون آلبوم بند کبود، آلبوم شب بارانی و آثاری چون رؤیای شبها، عشق جاویدان، درد ناب و مادر را به علاقه مندان تقدیم کردم،

انگیزه شما در رابطه با ساخت و ارائه این کلیپ برای مادر و انتشار آن در روز جهانی زن چه بود؟ و آیا تفاوتی بین مادر و زن وجود داره از نظر شما؟

اولین جامعه ای که من شناختم خانواده بود، و من معتقدم که من هر آنچه دارم از مادر وپدرم دارم‌ وخودم رو بدهکار آنها می‌دونم، و همه انسان هاخودشان رو مدیون خانواده می‌دانند، خصوصاً دامان پر مهر مادری که بدون هیچ چشم‌داشتی به تمام خواسته هایمان می پرداخت و از خواسته های خودش چشم پوشی میکرد و لحظه ای از فرزندانش غافل نمی‌شد، مادر در وحله اول مقام والای زن بودن را دارد که میتواند مادر بشود و اگر زن نبود مادر نبود و اگر مادر الهه هستی نبود فرزندی نبود. به همین جهت این اثر را به تمام زنان و مادران محترم تقدیم میکنم

زنی که مادر نشود چیزی از ارزش هایش کم نمی شود چون یک زن علاوه بر مادر شدن نقش‌های مؤثر دیگری در جامعه دارد، و به نظر من یک زن مظهر عشق و عاطفه و محبت و مهربانی هست که لازمه هر جامعه کامل انسانی میباشد..

چرا شما که در یک جامعه مردسالاری بزرگ شدید چنین ارادتی به مادرتون دارید و آیا این فکر شخصی هست یا  ریشه فرهنگی دارد؟

من معتقدم که ایران کشوری بود با فرهنگی بسیار دیرینه وغنی و همه جانبه که در آن فرهنگ، زن و خصوصا مادر  مقام و جایگاه خاصی داشتند و دارند البته نمی‌شود منکر شد که مردسالاری هم بود و می‌دانیم که همیشه در طول تاریخ فرهنگها نیز مورد هجوم قرار میگیرد،  ومن در آن جامعه و با آن فرهنگ آموختم که همیشه دستبوس و خدمتگذار والدین و خصوصآ مادرم باشم.

شعر ترانه رو شاعر سروده آیا اول شعر سروده شد و شما آهنگ رو ساختید و یا بر عکس شما شعر رو سفارش دادید؟

من غالبا برای ساختن یک موزیک با کلام اول موضوع رو انتخاب میکنم و بعد شروع به ساختن آهنگ میکنم و در ضمن ساختن دست و پا شکسته شعری هم برایش مینویسم و آن شعر را به شاعر میدهم برای اینکه با ذهنیات و احساس من در هنگام ساخت آهنگ آشنا بشود و ‌شعری درخور سوژه بسراید.

هدف شما از انتشار این کلیپ مادر چه هست و چه پیامی رو میخواهید برسونید؟

من مناسبت ها را دوست دارم، این را در آثارم میتونید ببینید، برای زادگاهم آهنگی ساختم بنام هوای انزها(زادگاه)، بند کبود، و آهنگی که برای عید نوروز ساختم، برای پدر، برای یلدا و خصوصا آهنگی که برای مادر ساختم که خیلی خیلی برام خاص هست، در این آهنگ تمام احساسهای من و ‌شاعر زبان تشکر و قدردانی از مقام مادری از جنس زن میباشد وپیام من سر تعظیم فرود آوردن در مقابل شخصیتی آسمانی که مظهر عشق، پاکی، راستی، و محبت و از خود گذشتگی که چون شمعی از وجود خود مایه گذاشت تا فرزندانی شایسته تحویل جامعه انسانی بدهد، همیشه بخاطر داشته باشیم که نباید قدردانی و سپاسگزاری از زنان ومادران فراموش شود، و هر کسی به هر شکلی  برای رشد نهال معرفت و انسانیت ونوعدوستی و محبت تلاش کند که این همان قدردانی از مادر میباشد

*****

 (الهه هستی)مادر

امشب ای مادر، می‌خوانم باعشق

برایت این نوای عاشقانه را

با همه یادم دل به تو دادم

که بشنوی تو امشب این ترانه را

مهرت در قلبم همچون پروانه

به گرد شمع جان من فسانه شد

از شوق رویت از عطر مویت

دلم به سوی عاشقی روانه شد

موزیک

مادرم تاج سرم ای همه زندگیم

تو شدی ذکر لبم قبله گه بندگی ام

مه رخشان منی، جان به فدای روی تو

سر و جانم همگی فدای تار موی تو

موزیک

مادر نگاهت مهربان، چشمت فروغ کهکشان

هستی همیشه جاودان در آن بهشت عاشقان

عالم همه مدهوش تو، می جوشد از هر جوش تو

عاشق شدم تا جان دهم، در گرمی آغوش تو

مادر به پیش پای توملک جهان ارزنده شد

خورشید هر هفت آسمان، چون گوهری تابنده شد

چشمان شب هم شد خجل، از هر سحر بیداریت

از لای لایی های تو، از قصه غمخواریت

*****

مادر
آهنگساز و تنظیم کننده : مجتبی یحیی
شعر آهنگ : حسین سلطانی فرد
سنتور : علی تحریری
ویولن : مینو اصحابی
تار : مجتبی یحیی
عود : نازنین قاسمی
تمبک : نازنین پدرثانی
خواننده : مجتبی یحیی
ناظر ضبط : علی تحریری
سرپرست گروه یاران: مجتبی یحیی

Bekijk hier de volledige clip van het liedje:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!