Derde schoonmaakactie van de huishoudhulpen en vakbonden tegen de winsten van de grote commerciële bedrijven. Foto: ABVV

Huishoudhulpen zetten grote schoonmaak voort. Vandaag aan de beurt: gigabedrijven Daoust en Trixxo!

Huishoudhulpen die met dienstencheques werken voeren nu al maanden actie voor een hoger loon, een betere terugbetaling van vervoers- en parkeerkosten en betere arbeidsomstandigheden. Er is tot op vandaag nog steeds geen vooruitgang geboekt, de dienstenchequebedrijven weigeren geld vrij te maken voor een deftige compensatie voor de vervoersonkosten van de huishoudhulpen. Daarom voert het vakbondsfront ACV, ABVV en ACLV op dinsdag 15 februari de derde schoonmaakactie op rij, voor de kantoren van Trixxo en Daoust in Wallonië.

dinsdag 15 februari 2022 16:20
Spread the love

 

Net zoals 2 jaar geleden is de sector van de dienstencheques de enige sector waar nog geen sectoraal akkoord werd bereikt. De vakbonden lieten op 20 januari weten dat als de werkgevers een sectoraal akkoord in de sector van de dienstencheques in de weg blijven zitten, ze het zullen moeten voelen. Dit gebrek aan respect voor de werknemers vinden ze revolterend. Op 25 januari kondigde het vakbondsfront daarom de grote schoonmaak van de sector aan met als eerste actie op 26 januari de ‘schoonmaak’ bij Tempo Team@Home.

De tweede schoonmaakactie vond plaats op dinsdag 8 februari, toen hebben de actievoerders ook verschillende agentschappen in Antwerpen ‘schoongemaakt’, zoals La Belle Maison en Tempo-Team op het Operaplein in Antwerpen. “We gaan door, en dit zolang als nodig is!”, klinkt het bij de vakvonden en actievoerders.

De grote schoonmaak passeert alle grote commerciële bedrijven die de grootste winsten maken ten koste van de rechten van de huishoudhulpen. Vandaag was, na Brussel en Vlaanderen, Wallonië aan de beurt, meer specifiek deden de huishoudhulpen een heuse schoonmaakactie bij bedrijven Trixxo en Daoust.

Daoust is een grote speler in de uitzendsector en maakte de voorbije 5 jaar 29.953.210€ winst, waarvan er voor 9.000.000€ aan dividenden werd uitbetaald, in het bijzonder aan de familie Daoust.

Daoust is een grote speler in de uitzendsector en maakte de voorbije 5 jaar 29.953.210€ winst, waarvan er voor 9.000.000€ aan dividenden werd uitbetaald, in het bijzonder aan de familie Daoust. “Maar voldoende geld om de verplaatsingskosten op een correcte manier te vergoeden, dat zou er niet zijn?”, vraagt het vakbondsfront zich af.

“Maar voldoende geld om de verplaatsingskosten op een correcte manier te vergoeden, dat zou er niet zijn?”, vraagt het vakbondsfront zich af.

Trixxo is een commerciële dienstenchequeonderneming die ook vele kleine dienstenchequebedrijven overneemt. Deze bedrijfsuitbreiding wordt uitgevoerd met overheidsgeld. De onderneming telt momenteel niet minder dan 10.000 huishoudhulpen in een vijftiental juridische entiteiten.

Dit stelt hen in staat om werknemers van de ene vennootschap naar de andere te transfereren om zo te ontsnappen aan sociale en fiscale regels. De voorbije 5 jaar maakte Trixxo 11.113.000 euro winst en betaalde ze 1.121.000 euro aan dividenden. “Maar middelen voor een correcte en menselijke behandeling van het personeel, dat is er niet. Wij aanvaarden niet dat deze ondernemingen weigeren om hun winsten te gebruiken om aan de huishoudhulpen te geven waar ze recht op hebben!”, aldus de vakbonden.

Derde schoonmaakactie van de huishoudhulpen en vakbonden tegen de winsten van de grote commerciële bedrijven. Hier: Daoust. Foto: ABVV

De boodschap is duidelijk: “Betalen om te kunnen werken, dat moet gedaan zijn!” De huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede verplaatsingsvergoedingen, aldus de vakbonden.

“Anno 2022 worden de huishoudhulpen nog steeds als tweederangs-werknemers beschouwd. De verplaatsingen tussen hun klanten worden niet als arbeidstijd betaald en in andere sectoren gebeurt dat wel. Bovendien draaien de huishoudhulpen in de dienstenchequesector ook nog eens op voor de parkeerkosten.”

Derde schoonmaakactie van de huishoudhulpen en vakbonden tegen de winsten van de grote commerciële bedrijven. Hier: Trixxo. Foto: ABVV

“Die kosten komen samen neer op ongeveer 10 procent van hun loon. Terwijl de bedrijven grote winsten boeken en dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, willen ze niet toegeven aan een menselijke verhoging van de lonen voor de huishoudhulpen, terwijl de energiekosten en brandstofprijzen fors stijgen”, klinkt het bij de vakbonden.

“Terwijl de bedrijven grote winsten boeken en dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, willen ze niet toegeven aan een menselijke verhoging van de lonen voor de huishoudhulpen, terwijl de energiekosten en brandstofprijzen fors stijgen.”

“Met onze schoonmaakacties blijven we erop hameren dat het overheidsgeld moet worden gebruikt voor de huishoudhulpen en niet mag dienen om privékapitaal te laten aangroeien en aandeelhouders te verrijken!”

Derde schoonmaakactie van de huishoudhulpen en vakbonden tegen de winsten van de grote commerciële bedrijven. Foto: ABVV

De acties van de huishoudhulpen kunnen gevolgd worden op www.degroteschoonmaak.net waarop de commerciële bedrijven met de grootste winsten en dividenden in kaart zijn gebracht. Zij mogen de komende weken een schoonmaakbeurt verwachten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!