Afrigen laboratorium. Foto: afrigen.co.za
IPS

Zuid-Afrika wordt verdeelcentrum voor coronavaccins in Afrika

De Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad kreeg op 11 februari bezoek van WHO-topman Tedros Ghebreyesus, Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir en viroloog Marc Van Ranst. België is een belangrijke partner in de ontwikkeling van een nieuwe mRNA-vaccinhub in Zuid-Afrika. Die moet de vaccinatiekloof op het continent helpen dichten.

maandag 14 februari 2022 16:16
Spread the love

 

Aan de vaccinhub1 van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO werken verschillende openbare en private partners mee.

Bedoeling is een trainingsfaciliteit op te richten die een centrale hub kan worden voor ontwikkeling en verdeling van een nieuw mRNA-coronavaccin. Deze hub zal ook de mRNA-technologie kunnen uitbreiden naar massaproductie.

Lokale productie

De WHO selecteerde biotechbedrijf Afrigen in Kaapstad als belangrijkste partner voor dit project. Een week voor het bezoek kreeg het bedrijf nog internationale lof omdat het aankondigde dat het zijn eigen versie van een mRNA-injectie2 had ontwikkeld, gebaseerd op de beschikbare gegevens over de samenstelling van het Moderna-vaccin. Het nieuwe vaccin zal in de komende maanden worden getest.

Vanuit de mRNA-hub zullen vaccins verdeeld worden naar midden- en lage-inkomenslanden die tevens aangespoord zullen worden om ook zelf in te zetten op de ontwikkeling en productie van vaccins in de toekomst. Enkel zo kan op termijn de vaccinatiekloof worden gedicht, meent de WHO.

 

Infovideo van IPS over vaccinongelijkheid (1:00, Nederlandstalige ondertitels):

 

“De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat er wereldwijd behoefte is aan meer lokale productie van vaccins”, zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Deze mRNA-hub is een belangrijke stap in die richting, door technologie te delen en voort te bouwen op de capaciteit en wetenschappelijke expertise die al in Zuid-Afrika bestaat.”

Kitir en Van Ranst

Ook Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) en viroloog Marc Van Ranst bezochten op dezelfde dag samen met verschillende WHO-toplui het biotechbedrijf Afrigen, waar de komende jaren een vaccin ontwikkeld zal worden.

In 2021 heeft de ongelijke toegang tot covid-19-vaccins er immers toe geleid dat miljoenen mensen in Afrika nu nog steeds wachten op hun eerste prik. De lage vaccinatiegraad heeft er ook toe bijgedragen dat nieuwe varianten zich sneller konden ontwikkelen.

Op het Afrikaanse continent is bijna 10 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd, in Europa is dat bijna 70 procent.

Terwijl de verdeling van bestaande vaccins nu beter op gang komt zal de toegang tot nieuwe covid-19-vaccins – die specifiek zijn afgestemd op nieuwe varianten – waarschijnlijk ook ongelijk verlopen omdat de productiecapaciteit beperkt blijft tot een handvol bedrijven en landen.

“We zijn er nog niet want we zullen waarschijnlijk worden getroffen door nieuwe covid-19-varianten en een vijfde golf die samenvalt met ons winterseizoen”, zegt Joe Phaahla, minister van Volksgezondheid van Zuid-Afrika.

“De nieuwe hub produceert niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor veel meer lage- en middeninkomenslanden over de hele wereld. Dat is van cruciaal belang als we een einde willen maken aan de vaccinongelijkheid.”

“Covid-19 toont het belang van investeringen in wetenschap, technologie en innovatie, onder meer om ons voor te bereiden op toekomstige pandemieën. Daarin is de mRNA-hub van de WHO in Zuid-Afrika een cruciale bouwsteen. Die moet ervoor zorgen dat het hele continent de productiecapaciteit heeft die essentieel is voor een rechtvaardige uitrol van vaccins”, zegt Blade Nzimande, minister van Hoger Onderwijs , Wetenschap en Technologie van Zuid-Afrika.

“De mRNA-technologie is trouwens niet enkel bestemd voor covid-19. We hopen dat deze ons kan helpen in de strijd tegen hiv, tuberculose en malaria. Daarom investeren we samen met internationale partners in dit initiatief.”

Volgens Matshidiso Moeti, regionaal directeur WHO Afrika, biedt de mRNA-hub een ongeziene mogelijkheid voor Afrika om meer zelfredzaam te worden.

“Dit initiatief zal het continent in staat stellen om zich beter te beschermen tegen nieuwe uitbraken van covid-19 en om nieuwe vaccins te ontwikkelen tegen dodelijke ziekten zoals hiv, malaria en tuberculose. We openen de deur naar een betere gezondheid en welzijn voor onze mensen.”

 

Notes:

1   De hub is de wielnaaf of wielas, de spokes zijn de spaken. Hub is een uitdrukking in de lucht- en scheepvaart voor verdeelcentra (nvdr).

2   Het mRNA (Messenger-RiboNucelïneAcid) is een drager van genetische informatie in de cellen (nvdr).

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!