Een Palestijnse woning wordt vernield door het bezettingsleger. Foto: Al Haq (een van de Palestijnse mensenrechtenorganisaties op de zwarte lijst)

FairFin en 11.11.11: “Investeer niet in de bezetting van Palestina”

FairFin en 11.11.11 stelden samen met 23 Europese organisaties een lijst op van de financiële instellingen die gelinkt zijn aan de schendingen van de mensenrechten in bezet Palestijns gebied. In het rapport 'Don' Buy Into Occupation (DBIO)' wordt overheidsbank Belfius met de vinger gewezen.

maandag 14 februari 2022 13:36
Spread the love

 

In een nieuw onderzoek klagen de derdewereldorganisatie 11.11.11 en de financiële watchdogorganisatie FairFin samen met 23 Europese partnerorganisaties aan dat de overheidsbank Belfius investeert in bedrijven die actief zijn in Israëlische koloniale nederzettingen in bezet Paestijns gebied.

“Alle alarmbellen gaan af. De Belgische overheid heeft de nodige macht om banken ter verantwoording te roepen en moet haar invloed in de schaal leggen.”

In een eerder rapport was de betrokkenheid van grote banken als BNP Paribas en KBC aangetoond, maar in het nieuwe rapport wordt nu ook de overheidsbank Belfius met de vinger gewezen. 11.11.11 en FairFin hebben zich samen gezet met een groep partnerorganisaties voor het initiatief Don’t Buy Into Occupation dat het rapport Exposing the financial flows into illegal Israeli settlements publiceert.

In het rapport worden 672 Europese financiële instellingen vernoemd, banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen die financiële banden hebben met 50 handelszaken die actief zijn in de illegale koloniale nederzettingen van Israël in bezet Palestijns gebied.

“Via haar vermogensbeheerder Candriam, het vroegere Dexia Asset Management, investeert Belfius voor ongeveer 380 miljoen dollar in bedrijven die gelinkt kunnen worden aan mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied”, verduidelijkt Jozef Vandermeulen van FairFin. “Dit geld stroomt onder meer naar bedrijven actief in de bouw van illegale nederzettingen, de vernieling van Palestijnse huizen, transportprojecten voor Israëlische kolonisten, en de illegale ontginning van Palestijnse natuurlijke rijkdommen.”

“Alle alarmbellen gaan af”

De bedrijven in kwestie kwamen al meerdere keren in opspraak voor hun betrokkenheid in de Israëlische nederzettingenindustrie. Zo leveren Volvo en Caterpillar machines voor de bouw van illegale nederzettingen en de sloop van Palestijnse huizen, levert het Duitse Siemens treinen voor een verbinding die door bezet gebied loopt, en speelt de Duitse multinational HeidelbergCement een actieve rol in de illegale ontginning van Palestijnse natuurlijke rijkdommen. De Belgische chemiegroep Solvay was dan weer betrokken bij infrastructuurwerken in 2019 waarbij Palestijnse waterbronnen in bezet gebied worden afgeleid naar Israëlische nederzettingen.

11.11.11 en FairFin roepen de Belgische regering op om dringende actie te ondernemen richting BNP Paribas en Belfius. Banken moeten de activiteiten van hun partners doorlichten op vlak van mensenrechten, daarin speelt de overheid een belangrijke rol.

Lidorganisaties van Don’t Buy Into Occupation (DBIO)

“De Belgische staat is eigenaar van Belfius en de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, en heeft dus de nodige macht om deze banken ter verantwoording te roepen”, stelt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Alle alarmbellen gaan af bij deze samenwerkingen. De overheid moet hen afstand doen nemen van bedrijven die zich inlaten met illegale Israëlische nederzettingen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!