Testlocatie in de stad Baise. Foto: Handout
Frank Willems, chinasquare.be

Omikron-uitbraak in minder dan een week onder controle, waar kan het?

Is het mogelijk een omikron uitbraak in minder dan een week onder controle te krijgen? De stad Baise, in het zuidwesten van China, probeert het. China heeft intussen voldoende ervaring met de bestrijding van covid-19 opdat het zou kunnen lukken.

zaterdag 12 februari 2022 11:52
Spread the love

 

De eerste omikron-gevallen in Baise (zeg ‘bajzee’), een stad met 1,2 miljoen inwoners in de provincie Guangxi niet ver van de Vietnamese grens, werden vastgesteld op zaterdag 5 februari 2022. Het aantal besmettingen nam snel toe, tot 72 op woensdag 9 februari met een totaal van 180.

Intussen werd echter het preventiemechanisme volledig gestart. De stad en de regio (in totaal 3,6 miljoen inwoners), werden in lockdown geplaatst. Bewoners mogen hun woning alleen verlaten om zich te laten testen of indien ze een essentieel beroep uitoefenen. Scholen zijn gesloten, het openbaar vervoer werd opgeschort en niet-essentiële handelszaken zijn dicht. Er wordt massaal getest en de ontdekte gevallen worden nauwkeurig getraceerd.

De provincie Guangxi (rood) heeft een oppervlakte van 237 km2 (3x Benelux) en 50 miljoen inwoners. Baise ligt in het westen van de provincie aan de grens met Vietnam. Map: Joowwww/Pubmic Domain

Deze strategie lijkt onmiddellijk succes te boeken. Donderdag 10 februari werden nog slechts 7 nieuwe gevallen ontdekt in de stad en één asymptomatisch geval, dat aan de uitbraak in Baise gelinkt is, in Shenyang in de noordoostelijke provincie Liaoning. De regionale partijchef denkt dat de uitbraak in Baise kan bezworen worden in één enkele incubatieperiode.

Ook mogelijke uitlopers aangepakt

Een zorgwekkend aspect van de uitbraak in Baise zijn de recente reizen voor het Chinese Nieuwjaar op dinsdag 1 februari. Een aantal van de nu besmette personen reisden tijdens de nieuwjaarsperiode vooral naar de provinciehoofdstad Nanning.

Alle personen in Nanning die tussen 26 januari en 8 februari uit Baise kwamen krijgen covid-code geel. Dat betekent verplichte isolatie in hun eigen woning. Bijzondere maatregelen zijn genomen voor Guangxi University: de opening van de campus werd uitgesteld, de lessen gebeuren online, studenten en leerkrachten moeten hun gezondheid gedurende 14 dagen opvolgen en dan een maximum 48 uur oude negatieve test voorleggen wanneer ze terug naar de campus komen.

De stad Baise heeft 4,7 miljoen inwoners. Foto: PanShiBo/CC BY-SA 3:0

De besmette persoon in Shenyang kwam uit de stad Huludao, eveneens in de provincie Liaoning. Daar werd dinsdag 8 februari nog een andere besmette persoon gevonden. In twee plattelandsarrondissementen en twee stadsdistricten van Huludao werden theaters en cinema’s gesloten en mogen de restaurants alleen kleine groepen bedienen. De heropening van de een crèche na het verlof werd uitgesteld en fysiek naschools onderwijs opgeschort.

Is het de moeite waard?

Het lijkt erop dat China de preventiemechanismen om plaatselijke uitbraken te doven intussen goed beheerst. Westerse media geven daarbij dikwijls als commentaar dat deze maatregelen een hoge sociale en economische tol eisen.

Klopt dat? Sinds het einde van de lockdown in de stad Wuhan in het voorjaar 2020, nu bijna twee jaar geleden, was de grootste en langste lockdown die van de stad Xi’an in de provincie Shaanxi. Dat ging om 12 miljoen inwoners, minder dan 1 procent van de Chinese bevolking, gedurende minder dan een maand.

Intussen leefden de 99+ procent andere Chinezen bijna zonder binnenlandse Covid-19 beperkingen.

Economisch heeft China het over de coronaperiode 2020-2021 veel beter gedaan dan alle andere grote naties, met een gemiddelde groei van 5,5 procent. De EU kende in dezelfde periode een negatieve groei. Wat de positieve resultaten betreft, er werd al meer dan een jaar geen enkel dodelijk slachtoffer meer gemeld. Als China dezelfde strategie als de VS zou gevolgd hebben, dan waren er vier miljoen doden gevallen.

 

Dit artikel van chinasquare.be is gebaseerd op een aantal berichten in de krant South China Morning Post. Dit is een Engelstalige krant in Hongkong, eigendom van de Chinese Alibaba Group.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!