Een jongen loopt door de ruïnes van zijn dorp. Foto: middleeasteye.net
IPS

Burgerslachtoffers Jemen verdubbeld sinds vertrek VN in oktober 2021

Het aantal burgers dat gedood werd of gewond raakte in Jemen is bijna verdubbeld sinds de VN in oktober 2021 een onderzoeksorgaan ontbonden hebben dat toezicht hield op de mensenrechtensituatie ter plaatse, volgens de Noorse Vluchtelingenraad.

zaterdag 12 februari 2022 18:49
Spread the love

 

De VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) weigerde in oktober 2021 om het mandaat te vernieuwen van een groep experten die de situatie in Jemen opvolgde. Dat was een misstap, zegt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

Deze expertengroep was immers “het enige internationale, onafhankelijke en onpartijdige mechanisme” ter plaatse om toezicht te houden op mensenrechtenschendingen en andere wreedheden begaan door alle partijen in het conflict.

“Het vertrek van dit cruciale onderzoeksorgaan zette de deur open voor ongecontroleerde, gruwelijke mensenrechtenschendingen”, zegt Erin Hutchinson, NRC-directeur voor Jemen. Volgens een eigen analyse van de hulporganisatie, die sterk actief is op het terrein, waren 823 burgers gedood of gewond in de vier maanden voor het vertrek van de VN-onderzoekers en steeg dit cijfer tot 1.535 in de vier maanden na hun vertrek.

President Macron ontving ‘goede vriend’ kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië, architect van de oorlog tegen Jemen. Bron: therealnews.com screenshot

Gevechtsvliegtuigen worden voornamelijk ingezet door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die in Jemen vecht tegen Houthi-rebellen. (Deze vliegtuigen worden geleverd en onderhouden door Groot-Brittannië, dat tevens clusterbommen levert. Groot-Brittannië traint de Saoedische piloten en begeleidt hun operaties in Jemen, zie het Dossier Jemen, Ook Frankrijk en de VS bieden aanzienlijke steun voor de oorlog tegen Jemen. nvdr).

“Wie is verantwoordelijk voor de dood van deze kinderen en families? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want er is geen onafhankelijke, internationale en onpartijdige monitoring van burgerdoden in Jemen meer.”

De intrekking van het mandaat van de expertengroep door VN-Mensenrechtenraad is de eerste keer dat dit VN-orgaan een ontwerpresolutie verwierp sinds 2006. Het voorstel was een gezamenlijke resolutie van verschillende Europese landen en Canada. Het werd verworpen met 21 stemmen tegen 18. Deze beslissing veroorzaakte grote consternatie bij hulporganisaties en vredesbewegingen.

Het conflict, dat al aansleept sinds 2015, is momenteel een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Ongeveer 21 miljoen mensen zijn er afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 11 miljoen kinderen.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!