Foto: ABVV
Reportage -

Tweede ‘grote schoonmaak’ huishoudhulpen onthult bedrijven die onderhandelingen blokkeren

De vakbonden lieten op 20 januari weten dat als de werkgevers een sectoraal akkoord in de sector van de dienstencheques in de weg blijven zitten, ze het zullen moeten voelen. Er is tot op vandaag nog steeds geen vooruitgang geboekt, en de bedrijven weigeren geld vrij te maken voor een deftige compensatie voor de vervoersonkosten van de huishoudhulpen. Daarom voert het vakbondsfront ACV, ABVV en ACLV op dinsdag 8 februari hun tweede schoonmaakactie, op het Operaplein in Antwerpen.

dinsdag 8 februari 2022 16:57
Spread the love

 

Net zoals 2 jaar geleden is de sector van de dienstencheques de enige sector waar nog geen sectoraal akkoord werd bereikt. Dit gebrek aan respect voor de werknemers vinden de vakbonden revolterend. Op 25 januari kondigde het vakbondsfront daarom de grote schoonmaak van de sector aan met als eerste actie op 26 januari de ‘schoonmaak’ bij Tempo Team@Home. “We gaan door, en dit zolang als nodig is!”

De grote schoonmaak passeert alle grote commerciële bedrijven die de grootste winsten maken ten koste van de rechten van de huishoudhulpen. Vandaag passeerden de vakbondsleden de kantoren La Belle Maison en Tempo-Team op het Operaplein in Antwerpen.

Foto: ABVV

De boodschap is duidelijk: “Betalen om te kunnen werken, dat moet gedaan zijn!” De huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede verplaatsingsvergoedingen, aldus de vakbonden.

“Anno 2022 worden de huishoudhulpen nog steeds als tweederangs-werknemers beschouwd. De verplaatsingen tussen hun klanten worden niet als arbeidstijd betaald en in andere sectoren gebeurt dat wel. Bovendien draaien de huishoudhulpen in de dienstenchequesector ook nog eens op voor de parkeerkosten.”

Foto: ABVV

Foto: ABVV

“Die kosten komen samen neer op ongeveer 10 procent van hun loon. Terwijl de bedrijven grote winsten boeken en dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, willen ze niet toegeven aan een menselijke verhoging van de lonen voor de huishoudhulpen, terwijl de energiekosten en brandstofprijzen fors stijgen”, klinkt het bij de vakbonden.

“Met onze schoonmaakacties blijven we erop hameren dat het overheidsgeld moet worden gebruikt voor de huishoudhulpen en niet mag dienen om privékapitaal te laten aangroeien en aandeelhouders te verrijken!”

Foto: ABVV

 

De acties van de huishoudhulpen kunnen vanaf nu ook gevolgd worden op www.degroteschoonmaak.net waarop de commerciële bedrijven met de grootste winsten en dividenden in kaart zijn gebracht. Zij mogen de komende weken een schoonmaakbeurt verwachten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!