Bataljon Donbas Oekraïne
Militair bataljon in de regio Donetsk. Foto: Lyonking, Wikimedia Commons
Manlio Dinucci,

Zorgvuldig uit beeld gehouden: huurlingen van de VS actief in Oekraïne

De situatie in Oekraïne is explosief. De mainstream media berichten vooral over de Russische troepen aan de grens. Maar ze verzwijgen daarbij dat in het oosten van het land Oekraïense strijdkrachten, extreemrechtse milities en huurlingen van de VS stelling aan het innemen zijn. Een kleine vonk zou grootschalige gevolgen kunnen hebben.

donderdag 3 februari 2022 12:46
Spread the love

 

Militaire opbouw in Oekraïne

Het telefoongesprek tussen president Biden en de Oekraïense president Zelensky “ging niet goed”, kopte CNN. Terwijl “Biden waarschuwde dat een Russische invasie in februari vrijwel zeker is, omdat de bevroren grond het voor tanks mogelijk maakt om door te komen”, vroeg Zelensky aan Biden “om zijn toon te matigen”, met het argument “dat de Russische dreiging nog steeds niet eenduidig is”.

Terwijl de Oekraïense president zelf een voorzichtiger standpunt inneemt, verzamelen Oekraïense strijdkrachten zich in de Donbas nabij het gebied van Donetsk en Lugansk dat wordt bewoond door Russische bevolkingsgroepen.

Volgens rapporten van de speciale waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)[1] in Oekraïne, zijn in dit gebied eenheden van het Oekraïense leger en de nationale garde actief, goed voor ongeveer 150.000 man. Dit bericht wordt verzwegen door onze mainstream media, die alleen spreekt over de Russische aanwezigheid aan de overkant van de grens. Deze eenheden zijn bewapend en getraind, en worden dus effectief aangevoerd door militaire adviseurs en instructeurs van de VS en de NAVO.

President Zelensky vroeg aan Biden “om zijn toon te matigen”, met het argument “dat de Russische dreiging nog steeds niet eenduidig is”.

Volgens de Onderzoeksdienst van het Amerikaans Congres (CRS)[2] heeft de VS van 1991 tot 2014 vier miljard dollar aan militaire bijstand verleend aan Oekraïne. Na 2014 werd daar nog eens ruim 2,5 miljard dollar aan toegevoegd, plus meer dan een miljard van het NAVO-trustfonds, waarin ook Italië participeert. Dit is slechts een deel van de militaire investeringen die de grote NAVO-mogendheden in Oekraïne hebben gedaan.

Zo sloot Groot-Brittannië verschillende militaire overeenkomsten met Kiev, waarbij onder meer 1,7 miljard pond (€ 2 miljard) werd geïnvesteerd in de versterking van de Oekraïense marine capaciteit. Dit programma voorziet in de bewapening van Oekraïense schepen met Britse raketten, de gezamenlijke productie van 8 snelle raketwerpers, de bouw van marinebases aan de Zwarte Zee en ook aan de Zee van Azov tussen Oekraïne, de Krim en Rusland.

In dit kader zullen de Oekraïense militaire uitgaven, die in 2014 overeenkwamen met 3 procent van het bbp, stijgen tot 6 procent in 2022, wat overeenkomt met meer dan 11 miljard dollar.

Het Oekraïense kruitvat en de lont

Naast de militaire investeringen van de VS en de NAVO in Oekraïne is er het plan van 10 miljard dollar dat wordt uitgevoerd door Erik Prince. Dit heerschap is de oprichter van het militair privébedrijf Blackwater, nu omgedoopt tot Academy. Dit Amerikaans bedrijf levert huurlingen aan de CIA, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor geheime operaties, inclusief martelingen en moordaanslagen. Met die operaties worden miljarden dollars verdiend.

Blackwater levert huurlingen aan de CIA, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor geheime operaties, inclusief martelingen en moordaanslagen.

Het plan van Erik Prince, onthuld door een onderzoek van Time Magazine, is om een privéleger in Oekraïne op te richten. Dat gebeurt door middel van een samenwerking tussen het bedrijf Lancaster 6, waarmee Prince huurlingen heeft geleverd in het Midden-Oosten en Afrika, en het belangrijkste Oekraïense inlichtingenbureau dat wordt gecontroleerd door de CIA.

Het is natuurlijk niet bekend wat de taken zijn van dit privéleger, dat gecreëerd is door de oprichter van Blackwater en dat met zekerheid financiering krijgt van de CIA. Het valt echter te verwachten dat het vanuit zijn basis in Oekraïne geheime operaties zal uitvoeren in Europa, Rusland en andere regio’s.

Tegen deze achtergrond is het bijzonder alarmerend dat de Russische minister van Defensie Shoigu gewaarschuwd heeft dat er in de regio van Donetsk “militaire privébedrijven van de VS aanwezig zijn die een provocatie voorbereiden met het gebruik van onbekende chemische stoffen”.

Dit zou de vonk kunnen zijn voor de uitlokking van een oorlog in het hart van Europa.

Dit zou de vonk kunnen zijn voor de uitlokking van een oorlog in het hart van Europa. Een chemische aanval op Oekraïense burgers in Donbass zou onmiddellijk worden toegeschreven aan de Russen van Donetsk en Lugansk. Deze zouden dan worden aangevallen door de veel sterkere Oekraïense troepen uit de regio, om zo Rusland te dwingen om militair in te grijpen ter hun verdediging.

Azov

Vlag van het Azov Bataljon. Foto: Wikimedia Commons

In de frontlinie bevindt zich het Azov-bataljon, klaar om de Russen in de Donbass af te slachten. Dat bataljon is gepromoveerd tot een special forces regiment, opgeleid en bewapend door de VS en de NAVO. Het onderscheidt zich door zijn wreedheid bij aanvallen op de Russische bevolking van Oekraïne.

Het Azov-bataljon is opgeleid en bewapend door de VS en de NAVO en onderscheidt zich door zijn wreedheid tegen de Russische bevolking van Oekraïne.

Azov, die neonazi’s uit heel Europa rekruteert onder de vlag van SS Das Reich,[3] staat onder bevel van de tot kolonel gepromoveerde oprichter Andrey Biletsky. Azov is niet alleen een militaire eenheid, maar ook een ideologische en politieke beweging. Biletsky is de charismatische leider. Hij heeft vooral invloed op de jongerenafdeling, die door zijn boek ‘De woorden van de witte Führer’ wordt geïndoctrineerd in de haat tegen de Russen.

 

Dit artikel is oorspronkelijk in het Italiaans gepubliceerd op il Manifesto.

Manlio Dinucci is een bekroonde auteur, geopolitiek analist en geograaf uit Italië. Hij is een onderzoeksmedewerker van het Centrum voor Onderzoek naar Globalisering (CRG).

 

Notes:

[1] De OVSE is een organisatie die de samenwerking tussen haar zevenenvijftig lidstaten op militair, economisch en humanitair gebied wil bevorderen.

[2] CRS fungeert als instantie dat boven de partijen staat en dat uitsluitend in opdracht werkt van het Amerikaans Congres.

[3] De 2. SS-Panzer-Division Das Reich was een divisie van de Waffen-SS in nazi-Duitsland. De divisie werd berucht door massamoorden in Frankrijk en oorlogsmisdaden elders.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!