Voor ABVV is er meer nodig om energiefactuur te lijf te gaan

165 euro in totaal. Dat is wat de gezinnen gemiddeld extra zullen krijgen om hun energiefactuur voor de winter van 2021-2022 te verlichten. Een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro en een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit. Dit zal volgens het ABVV niet volstaan voor gezinnen die nu moeten kiezen tussen verwarming van hun woning of tegemoetkomen aan andere basisbehoeften.

dinsdag 1 februari 2022 17:31
Spread the love

Dat de regering een inspanning doet van 1,1 miljard euro en het ‘uitgebreid sociaal tarief’ (tot juni) verlengt vind het ABB positief. De maatregel voor een btw-verlaging van 21 naar 6% waar ABB ook lang voor pleit komt voor hen te laat en is te beperkt in de tijd om een aanzienlijke impact te hebben op het gezinsbudget. Hij is bovendien beperkt tot elektriciteit. Nochtans nam vooral de gasprijs de afgelopen maanden explosief toe, aldus het ABVV.

Volgens het ABVV dreigt de compensatiemaatregel via een aanpassing van de accijnzen op energie – waarover het debat nog niet is afgerond –zijn doel voorbij te schieten. Want arme gezinnen zijn soms grote verbruikers omdat het gaat om grote gezinnen of huurders of eigenaars van slecht geïsoleerde woningen.

Na weken onderhandelen komt de regering volgens het ABVV met een akkoord dat te mager is. De verwachtingen waren hoog gespannen. Dit compromis komt daaraan onvoldoende tegemoet.

Het ABVV blijft bij zijn eisen voor een structurele, permanente oplossing voor de gas- en elektriciteitsrekening, een verlenging van het sociaal tarief voor elektriciteit én gas na 30 juni, de liberalisering van de energiesector terugdraaien en terug in publieke handen brengen en een priorteit maken van investering in maximale energieonafhankelijkheid.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!