IPS

Historische droogte in Somalië: meer dan miljoen mensen zal noodgedwongen thuis verlaten

Tegen april kan het zijn dat meer dan een miljoen Somaliërs noodgedwongen hun huis moet verlaten, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De reden is de toenemende droogte in het land. 

donderdag 27 januari 2022 14:29
Spread the love

 

Somalië heeft bijzonder hard te lijden onder de historische droogte die de hele Hoorn van Afrika treft. Veel waterputten staan droog, vee sterft en essentiële voeding is voor veel mensen al onbetaalbaar geworden. De regering heeft in november al de noodtoestand uitgeroepen.

De droogte treft meer dan 3,2 miljoen inwoners en heeft al 245.000 mensen gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar voedsel, water en graasgronden, vooral in de centrale en zuidelijke regio’s van het land. 

Nu het vierde mislukte regenseizoen op rij dreigt, kan dat aantal sterk oplopen, waarschuwt de IOM. De organisatie ziet in de komende maanden tussen een 1.036.000 en 1.415.000 mensen ontheemd raken.

“Als we nu handelen, kunnen we verdere ontheemding beperken”, zegt Mohamed Abdelazim, IOM-noodcoördinator voor Somalië. “Snel in actie komen is van cruciaal belang om levens en bestaansmiddelen ​​te redden en grotere noden in de toekomst te voorkomen.”

In Somalië heeft droogte in het verleden geleid tot conflicten over graasweiden en waterbronnen, wat ontheemding verder doet toenemen. 

Hele regio

De droogte treft de hele Hoorn van Afrika, met name ook Kenia en Ethiopië. Een waarschuwing door het Famine Early Warning Systems Network (FEWS), een samenwerking van verschillende hulporganisaties en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, spreekt van de ergste droogte in 35 jaar.

Een slecht regenseizoen in de komende maanden zou resulteren in een reeks van vier regenseizoenen die lager uitvallen dan normaal, en dat is geleden van 1981. Sindsdien is de bevolking in Kenia, Ethiopië en Somalië verdrievoudigd, en voor miljoenen mensen dreigen dus acute niveaus van voedselonzekerheid.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!