Interview -

Chomsky: “Zodra Corbyn weg was, lieten media Labourprobleem ‘antisemitisme’ vallen. Het échte probleem was immers opgelost”

In een chat met de Britse politieke activiste Rachael Swindon vat Noam Chomsky de mediahetze tegen Jeremy Corbyn samen als wat het was, een campagne om elke mogelijkheid te blokkeren dat Labour een authentieke politieke partij zou worden 'for the many, not the few', niet de lichtjes-mindere-Conservatieve Partij die ze nu opnieuw is onder Keir Starmer.

donderdag 27 januari 2022 13:29
Spread the love

 

Rachael Swindon vatte het ‘probleem’ van antisemitisme als volgt samen voor Chomsky: De voorstellen van Corbyn waren in feite relatief mainstream onder de bevolking (niet in de ‘mainstream’ media) en zeer populair. Dat toonden de opiniepeilingen. Net daarom was hij gevaarlijk voor de machtige belangengroepen en moest hij verpletterd worden.

Eerst probeerden ze het met “schadelijk voor de nationale veiligheid”, wat je best vertaalt als “schadelijk voor onze overmacht en onze welvaart”. Bijna volledig ongegronde beweringen van antisemitisme werden ingezet om Jeremy Corbyn en zijn leiderschap aan te vallen.

Terwijl Corbyn nooit ontkende dat het gif van antisemitisme wel degelijk voorkwam binnen Labour, werd dat probleem zonder de minste twijfel overdreven om Corbyn en veel van zijn supporters aan te vallen, zoals Chris Williamson, oprichter van de Resist Movement en de gelauwerde filmmaker Ken Loach. Die zagen hoe antisemitisme vulgair werd verdraaid en gepolitiseerd tegen hen.

Rachael Swindon: Waarom denk jij dat de Britse media plots elke belangstelling in antisemitisme binnen Labour verloren na de aanstelling van Keir Starmer tot voorzitter?

Noam Chomsky: “Voor dezelfde reden dat ze ook geen enkele interesse hadden in dit grotendeels gefabriceerde verhaal vóór de dreiging van Corbyn voor hun privileges verscheen, net zoals ze ook nooit interesse hadden in het antisemitismeprobleem in de Conservatieve Partij (van eerste minister Boris Johnson).”

“Eenmaal deze vernietigende hetze zijn objectief had bereikt van het in de grond stampen van de dreiging van een authentieke Labour-partij die toegewijd zou zijn aan de belangen van zijn kiezers en van de wereld, was er geen reden meer om met dit beschamend spel door te gaan.”

Verder praatte Chomsky in de chat met Swindon over de VS, over de Republikeinen, over veertig jaar neoliberale aanval op de democratie in de wereld en over wie en wat hem inspireert.

Swindon en Chomsky hadden het over de Britse media, maar dezelfde conclusie kan worden getrokken over de buitenlandse en Belgische media. In beate opvolging van de BBC en The Guardian lieten journalisten hier evengoed elke journalistieke reflex varen voor een onverbiddelijke aanval op Corbyn. Elke interesse voor antisemitisme in Labour is nu verdwenen. Alle aandacht gaat naar de sideshow van de party-uitspattingen van Boris Johnson, terwijl zijn vernietigende antisociale agenda nauwelijks aandacht krijgt, zoals de privatisering van de nationale gezondheidszorg NHS.

 

Bron: My Chat With Noam Chomsky. Rachael Swindon is politiek activiste in Groot-Brittannië en was nauw betrokken bij de strijd op sociale media voor de verdediging van Jeremy Corbyn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!