Huishoudhulpenactie dienstenchequesectorin januari 2022, de grote schoonmaak! Foto: ABVV

Sector van de dienstencheques: de grote schoonmaak start vandaag!

Afgelopen donderdag 20 januari lieten de vakbonden weten dat als de werkgevers niet willen luisteren en een sectoraal akkoord in de sector van de dienstencheques in de weg blijven zitten, ze het zullen moeten voelen. Er is tot op vandaag nog steeds geen vooruitgang geboekt, en de bedrijven weigeren geld vrij te maken voor een deftige compensatie voor de vervoersonkosten van de huishoudhulpen. Daarom voert het vakbondsfront ACV, ABVV en ACLV vandaag actie: de grote schoonmaak is begonnen! Te beginnen bij uitzendbureau Tempo-Team.

woensdag 26 januari 2022 13:55
Spread the love

 

“Anno 2022 worden de huishoudhulpen nog steeds als tweederangs-werknemers beschouwd. De verplaatsingen tussen hun klanten worden niet als arbeidstijd betaald en in andere sectoren gebeurt dat wel. Bovendien draaien de huishoudhulpen in de dienstenchequesector ook nog eens op voor de parkeerkosten.”

“Die kosten komen samen neer op ongeveer 10 procent van hun loon. Terwijl de bedrijven grote winsten boeken en dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, willen ze niet toegeven aan een menselijke verhoging van de lonen voor de huishoudhulpen, terwijl de energiekosten en brandstofprijzen fors stijgen”, klinkt het bij de vakbonden.

 

Huishoudhulpenactie dienstenchequesector, de grote schoonmaak! Foto: ABVV

“De huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede verplaatsingsvergoedingen. Daarom zijn we vandaag begonnen aan de grote schoonmaak bij uitzendbureau Tempo-Team. Dit bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar een winst van 6 miljoen euro gerealiseerd. Daarbij heeft het zo’n 37 miljoen euro aan reserves. Tempo-Team is ook een prominent lid van werkgeversorganisatie Federgon. Het feit dat zij geen gebruik willen maken van hun winsten of reserves om de huishoudhulpen betere verplaatsingskosten uit te betalen, is verbluffend. Dankzij deze schoonmaak kunnen we de resultaten van de dienstenchequebedrijven die de onderhandelingen blokkeren, aan het licht brengen”, aldus de vakbonden.

Huishoudhulpenactie dienstenchequesector, de grote schoonmaak! Foto: ABVV

De vakbonden aanvaarden niet meer dat huishoudhulpen moeten betalen om te gaan werken. “Tijdens de grote schoonmaak willen wij er samen met de huishoudhulpen voor zorgen dat overheidsgeld goed wordt gebruikt, in het belang van de werknemers in de sector. Voor meer respect, een degelijk loon en goede arbeidsvoorwaarden.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!