Neil Young
Foto: Per Ole Hagen, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0

Neil Young wil zijn muziek van Spotify na fake news over vaccins

Neil Young heeft gedreigd zijn muziek van Spotify te verwijderen omdat het streamingbedrijf podcaster Joe Rogan in staat stelt om fake news over vaccins te verspreiden. “Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet allebei”, schrijft de muzikant in een open brief aan zijn management en platenlabel.

woensdag 26 januari 2022 11:34
Spread the love

 

In een e-mail aan zijn platenlabel Warner Records, zei Neil Young dat Spotify “de verantwoordelijkheid heeft om de verspreiding van verkeerde informatie op zijn platform te verminderen. Ik wil dat je Spotify onmiddellijk laat weten dat ik al mijn muziek van hun platform wil hebben. Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet allebei.”

De 76-jarige Canadese zanger motiveert zijn beslissing als volgt: “Ik doe dit omdat Spotify valse informatie over vaccins verspreidt – met mogelijk de dood tot gevolg voor degenen die de desinformatie geloven die door hen wordt verspreid. Reageer hier alstublieft vandaag nog op en houd mij op de hoogte van het tijdschema.”

“Ik doe dit omdat Spotify valse informatie over vaccins verspreidt – met mogelijk de dood tot gevolg voor degenen die de desinformatie geloven die door hen wordt verspreid.”

Young is gekend omwille van tophits als ‘Like a Hurricane’ en ‘Heart of Gold’. Maandelijks telt hij 6 miljoen luisteraars op Spotify. Met zijn schrijven is hij de eerste grote artiest die publiekelijk dreigt het platform te verlaten vanwege zijn associatie met Joe Rogan.

‘Bedreiging voor het publiek welzijn’

Met 11 miljoen luisteraars is de ‘Joe Rogan Experience’ momenteel de populairste podcast van Spotify en een van de grootste ter wereld. Twee jaar geleden tekende Rogan een deal van 100 miljoen dollar waarbij Spotify de exclusieve rechten kreeg op zijn show. Sindsdien pusht het streamingbedrijf Rogan om zijn podcastaanbod uit te breiden.

Maar Joe Rogan is een zeer omstreden figuur. Sinds zijn aanwezigheid op Spotify is het streamingbedrijf herhaaldelijk onder vuur komen te liggen vanwege de inhoud van deze commentator. Eerder deze maand bestempelden 270 artsen en wetenschappers Rogan als “een bedreiging voor het publiek welzijn”. Ze riepen Spotify op om “desinformatie te matigen” op hun platform. “Massa-misinformatie-evenementen van deze omvang hebben buitengewoon gevaarlijke gevolgen”.

“Massa-misinformatie-evenementen van deze omvang hebben buitengewoon gevaarlijke gevolgen”.

De brief van Neil Young was een reactie op een podcast van december waarin Rogan een zekere Robert Malone interviewde. Dat is een controversiële viroloog die onderzoek deed naar mRNA-vaccins maar sindsdien bekritiseerd wordt voor het verspreiden van verkeerde informatie over vaccins. In de podcast vertelde Malone aan Rogan dat ziekenhuizen financieel worden gestimuleerd om ten onrechte te melden dat sterfgevallen zijn veroorzaakt door coronavirus. Hij vertelde daarin ook dat wereldleiders het publiek hebben gehypnotiseerd om vaccins te steunen.

Extreemrechts

Rogan is niet aan zijn proefstuk toe. In 2020 had hij de samenzweringstheoreticus Alex Jones al uitgenodigd voor zijn podcast. Jones is de extreemrechtse oprichter van InfoWars. Hij zei o.a. dat de schietpartij op een Sandy Hook-school in Connecticut in 2012 een hoax was. Bij die schietpartij werden 20 schoolkinderen en zes volwassen gedood. Grote bedrijven als Facebook, Apple en Twitter hebben Jones verboden.

Naar aanleiding van de podcast met Jones werd een topman van Spotify door de Financial Times gevraagd naar de beslissing van Rogan om zo’n controversieel figuur uit te nodigen. Het antwoord: “We willen dat makers creëren. Dat is waar ze het beste in zijn. Wij willen geen rol spelen in wat ze zouden moeten zeggen.” In andere woorden: ‘als het maar opbrengt’.

Spotify: “We willen dat makers creëren. Wij willen geen rol spelen in wat ze zouden moeten zeggen.” In andere woorden: ‘als het maar opbrengt’.

Het hele voorval brengt Spotify deze keer wel in een lastig parket. De commerciële belangen rond Rogan zijn groot, maar de imagoschade en het mogelijk verlies van een of meerdere topmuzikanten is dat ook.

Spotify werd door verschillende kranten al om commentaar gevraagd, maar reageerde niet direct. Ook Warner Music weigerde commentaar te geven. Neil Young verwijderde de open brief op zijn site en zijn stond deze ochtend (26 januari) nog op Spotify. Wordt vervolgd.

Naschrift:

En vervolg is er. Neil Young kreeg steun van de zangeres Joni Mitchell die ook haar muziek van Spotify haalt omwille van foute informatie over coronavaccin.

De hele commotie was geen goed nieuws voor het streamplatform. Op sociale media verschenen heel wat oproepen aan mensen om hun Spotify-abonnement op te zeggen. Heel wat gebruikers meldden zich publiekelijk af. In drie dagen tijd daalde de marktwaarde van Spotify op de beurs met 2,1 miljard dollar.

Om het tij te keren heeft de CEO van Spotify nu een plan gelanceerd om verkeerde informatie aan te pakken. De regels voor het maken van podcasts zijn ook voor het eerst openbaar gemaakt. Gebruikers kregen te horen dat ze geen “inhoud mogen publiceren die gevaarlijke, valse of gevaarlijke misleidende medische informatie promoot die offline schade kan veroorzaken of een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid”.

Joe Rogan, de man om wie de heisa draait, heeft zich verontschuldigd en belooft nu om “harder te proberen om verkeerde informatie over Covid-19 aan te pakken”. Zien wat dat geeft.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!