Een Argentijn zoekt verfrissing aan een waterkraan. Foto: prensa-latina.cu
rgh/may, Prensa Latina,

Argentinië puft en zweet onder Covid-19, blackouts én hittegolven

Argentinië ging de eerste twee weken van 2022 gebukt onder een verzengende hitte (tijdens de zomer van het zuidelijk halfrond). Daarnaast viel de stroom op verschillende plaatsen uit rukte een derde covid-golf op. Die liet meer dan 100.000 besmettingen per dag registreren.

vrijdag 21 januari 2022 14:36
Spread the love

 

Het jaar 2022 lijkt zijn tol te hebben geëist in Argentinië, waar men op zaterdag 15 januari ‘s morgens is opgestaan met 38 graden en een gevoelstemperatuur van 43 graden. Voor velen voelde het echter nog zwaarder. Op verschillende plaatsen, en vooral dan in de hoofdstad, waren er urenlange stroomonderbrekingen als gevolg van de grote vraag naar elektriciteit.

Terwijl sommigen baden dat er water uit de hemel zou vallen, was de situatie verstikkend en zorgwekkend. In de hoofdstad Buenos Aires1 kleurde de lucht oranje door de hitte op 14 januari. Deze oranje gloed ging vergezeld van een dicht rookgordijn door bosbranden die negen provincies teisterden. Dit uitzicht kon als filmisch worden omschreven.

Met 3800 kilometer van noord naar zuid omvat Argentinië alle klimaatzones van tropisch regenwoud in het noorden  tot polair gebied in Vuurland in het zuiden. Kaart: WikiPediaCommons/CC BY-SA 4:0

Zelfs het koude Patagonië bleef niet gespaard van de hitte. De temperatuur liep er op tot 30 graden In sommige gebieden werden er zelfs recordtemperaturen geregistreerd.

Argentinië werd geconfronteerd met een van de meest schokkende hittegolven van de laatste decennia. Het was toen zelfs een van de heetste plaatsen ter wereld. In de badplaats Mar del Plata, waar veel toeristen zich deze zomer op de stranden verzamelen, bereikte de thermometer op 14 januari meer dan 41 graden, de hoogste gemeten temperatuur in 65 jaar.

Een week lang werd het land opgeschrikt door deze hoge temperaturen. In Santiago del Estero werd het 43,4 graden, in Punta Indio 43,1, in San Fernando del Valle de Catamarca 42,6 en in de hoofdstad Buenos Aires 41,5.

Dat de temperaturen zo drukkend waren, bewees het voorval met een verslaggever die live voor Channel 9 verslag deed van de lange rijen voor een covid-test vanwege de toename van het aantal Covid-gevallen. Hij zeeg neer en moest door medisch personeel worden behandeld.

En dat brengt ons bij die andere kwestie. Tijdens de eerste twee weken van januari werden er al meer gevallen van de pandemie vastgesteld dan in de afgelopen twee maanden, met pieken van meer dan 138.000 besmettingen per dag.

Daarbovenop zijn er door bosbranden hectaren land verwoest, zoals de brand die uitbrak in het gemeentelijke boomkwekerijbos Florentino Ameghino in de wijk Miramar van Buenos Aires. Er was eveneens een brand in de delta van de Paraná en meer dan 44.000 gezinnen vielen zonder elektriciteit in het grootstedelijk gebied Buenos Aires. Het panorama was Dantesque.

De Argentijnen beschreven met hun scherpe kenmerkende humor deze situatie echter met schertsende memes, beelden en zinnen op sociale media. Hoewel een groot deel onder hen klaagt, roepen sommigen op om mensen bewust te maken van het effect van de klimaatverandering en nemen anderen het eerder cool op.

“2022: verras me, maar vermoord me niet met hitte”, zei een Twittergebruiker. Een ander volgde in haar voetsporen: “Als ik het tot maandag haal, ga ik een T-shirt maken waarop staat dat ik de hittegolf van januari 2022 heb overleefd”.

 

Argentina entre Coid-19, apagones y ola de calor werd vertaald door Roebi Block.

1   De hoofdstad die ironisch genoeg ‘Goede Luchten’ heet, wordt overigens al jaren geplaagd door smog van de toenemende luchtvervuiling (nvdr).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!