Foto: KoeriersCollectief

BTB in beroep tegen vonnis in de zaak tegen Deliveroo

De Belgische Transportarbeidersbond BTB, vakcentrale van het ABVV, dient beroep in tegen het vonnis van de arbeidsrechtbank in de zaak tegen Deliveroo. Ook de BTB-leden-fietskoeriers sluiten zich hier bij aan.

dinsdag 18 januari 2022 17:27
Spread the love

 

De BTB blijft er rotsvast van overtuigd dat Deliveroo een werkgever is die zijn werkgevers uitbuit met hun statuut van schijnzelfstandigen. De arbeidsrechtbank argumenteert dat er geen hiërarchische relatie zou zijn tussen het bedrijf Deliveroo en zijn fietskoeriers.

Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV, verklaart: “De koeriers worden aangestuurd, gecontroleerd en gesanctioneerd door het Deliveroo-algoritme. Ze kunnen onder meer geen eigen prijszettingen doen en hun facturen worden maandelijks door Deliveroo zelf opgemaakt.”

Volgens de rechtbank is het peer-to-peer statuur (gelijke tegenover gelijke) nochtans niet van toepassing, terwijl Deliveroo die ficti in stand blijft houden tegenover de koeriers. Het P2P-statuut laat koeriers toe om tot 6250€ per jaar belastingvrij te verdienen per jaar.

Dit statuut gaat uit van het idee dat opdrachtgever en opdrachtuitvoerder gelijkwaardig zouden zijn (‘ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij’). Het is een fiscale regel die op maat van koerierbedrijven is geschreven en hen toelaat de fictie in stand te houden dat hun koeriers zelfstandigen zouden zijn, waarvoor het bedrijf zelf geen enkele verantwoordelijkheid draagt. Het laat de koerierbedrijven toe mensen voor hen te laten werken zonder hen sociale rechten toe te kennen.

“Ondanks het halsstarrige karakter van Deliveroo, zal BTB blijven strijden voor het correcte statuut van fietskoeriers en de bijhorende loon- en arbeidsvoorwaarden. Wij zullen niet terugdeinzen en alle mogelijke middelen blijven inzetten zodat rechtvaardigheid geschiedt”, aldus nog voorzitter Frank Moreels.

 

Meer informatie over uitbuiting door Deliveroo en consoorten vind je in deze weblinks:

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!