Bron: Pixabay

ABVV: versoepeling quarantaineregels na ‘advies’ VBO-UNIZO, werkwereld niet eens betrokken bij overleg

Het ABVV verwoordt in een persmededeling zijn verontwaardiging over het feit dat de zogenaamde 'adviezen' van de werkgeversorganisaties UNIZO en VBO snel worden ingewilligd, terwijl het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen niet eens de moeite neemt om advies te vragen aan de vertegenwoordigers van de werkende mensen, de vakbonden, de grootste sociale organisaties van het maatschappelijk middenveld.

woensdag 5 januari 2022 17:13
Spread the love

Vlak na de feestdagen nam de regering een eerste ‘goede voornemen’ voor 2022: de quarantaineregels na een hoog-risico-contact zullen aanzienlijk versoepeld worden, zo stelt het ABVV. Ze zullen zelfs tot een minimum beperkt worden – afhankelijk van de vaccinatiestatus van de betrokken persoon. De vakbond reageert verontwaardigd: deze beslissing werd met een onthutsende snelheid genomen. Ze volgde vrijwel onmiddellijk op het verzoek van werkgeversorganisaties VBO en UNIZO.

Verbazingwekkend, toch?

De eersten die met deze versoepelende maatregel te maken krijgen, zijn de mensen in de werkwereld, stelt ABVV. “En net die werkwereld werd bij deze beslissing uitgesloten. Voor de beslissing over de quarantaineversoepeling viel, werd geen enkel overleg met de vakbonden georganiseerd. Een ‘eenvoudig verzoek’ van de werkgevers was voldoende om de gezondheidsprotocollen te wijzigen.”

ABVV benadrukt dat in de context van deze nieuwe maatregel, diezelfde werkgevers daarentegen nog steeds weigeren in te stemmen met de invoering van omkaderende maatregelen voor meer ondersteuning en duidelijkheid, bijvoorbeeld in het kader van telewerk.

“We herinneren er ook aan dat de regering, vlak vóór de feestdagen, bereid was de culturele sector te offeren op het altaar van de gezondheidsveiligheid. In dit geval was een eenvoudig verzoek van de betrokken sectoren (via de pers) niet voldoende om de situatie te wijzigen.”

ABVV concludeert dat er in het bepalen van het COVID-beleid ‘twee maten, twee gewichten’ worden gehanteerd, en dat “op een ogenblik dat de pandemie blijft aanhouden, de besmettingen blijven stijgen en er nog te veel onbekende factoren zijn.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!