Protestactie van 12 oktober 2021 voor het Britse ministerie van buitenlandse zaken in Londen. Foto: Jess Hurd/globaljustice.org.uk
IPS

Rijke landen monopoliseren in zes weken voor kerst meer vaccins dan heel Afrika in heel 2021

In de zes weken voor Kerstmis kochten de EU-lidstaten, Groot-Brittannië en de VS meer doses Covid-19-vaccins dan aan alle Afrikaanse landen samen in het hele voorbije jaar 2021. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die Oxfam vrijgeeft.

vrijdag 24 december 2021 15:39
Spread the love

 

Covid-19 overschaduwt in veel landen opnieuw het kerstseizoen en dat dit in 2022 weer het geval zijn, waarschuwen organisaties, door eindeloze cyclus van varianten, boosters en lockdowns. De lage vaccinatiepercentages in ontwikkelingslanden geven immers vrije baan aan nieuwe varianten om zich te ontwikkelen (zie dit Oxfam-rapport).

Tussen 11 november en 20 december 2021 hebben de EU, Groot-Brittannië en de VS ongeveer 513 miljoen doses aangekocht, meer dan de 500 miljoen dosissen die alle Afrikaanse landen samen sinds begin dit jaar konden verkrijgen.

Snelle vaccinatie

Om een antwoord te bieden op de omikron-variant wil de Britse regering een miljoen vaccins per dag toedienen. Als elk land ter wereld in hetzelfde tempo zou kunnen vaccineren, zou het amper 68 dagen duren om een eerste dosis te geven aan iedereen op de planeet die er een nodig heeft. Tegen eind februari 2022 zou de volledige wereldbevolking dan gevaccineerd zijn.

De realiteit in Afrika is echter heel anders: slechts 8,6 procent van de mensen is nu volledig gevaccineerd, en met het huidige leveringspercentage zal het nog tot april 2023 duren voor iedereen een eerste dosis krijgt. Met de vaccinatiebereidheid van haar bevolking scoort Afrika veel hoger: 78 procent.

“Vergis je niet, de regeringen van de rijke landen zijn verantwoordelijk voor de onzekerheid en voor de angst die Kerstmis opnieuw vertroebelt”, meldt Anna Marriott van Oxfam. “Door echte oplossingen voor de toegang tot vaccins in armere landen te blokkeren, verlengen zij de pandemie en al haar lijden voor ons allemaal.”

Patenten delen

Rijke landen rekenen op boosters om hun bevolking te beschermen tegen omikron en toekomstige varianten van covid-19, verduidelijkt ze, maar dat zijn tijdelijke oplossingen. “Om de dreiging van varianten te stoppen en deze pandemie te beëindigen moet de hele wereld worden gevaccineerd. En dat betekent patenten voor vaccins delen en ontwikkelingslanden zelf de vaccins laten maken.”

Oxfam wijst er op dat de opkomst van een variant als omikron was voorspeld. Negen maanden geleden waarschuwde een onderzoek onder vooraanstaande epidemiologen dat een aanhoudend lage vaccinatiegraad in grote delen van de wereld het risico verhoogt dat vaccinresistente varianten binnen een jaar of minder de kop opsteken.

“Als we ooit weer een normale kerst willen hebben, moeten we de hele wereld vaccineren”, zegt Nick Dearden, directeur van Global Justice Now. “Op dit moment houden Groot-Brittannië en de EU internationale inspanningen tegen om de productie- en distributiecapaciteit in lage- en middeninkomenslanden te gebruiken en uit te breiden. Dat is roekeloos en dreigt ons vast te houden in een eindeloze cyclus van varianten, boosters, restricties en lockdowns.”

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!