Pic du Midi de Bigorre. Foto: Nathan Hamblen/CC BY-SA 3:0
IPS

Microplastics vervuilen elke plek op aarde

Wie denkt door zelf geen plastic te gebruiken of ver weg van deze afval in de natuur te wonen, veilig te zijn van deze vervuiling, vergist zich. Dit is een probleem voor de hele mensheid, overal op aarde. Wetenschappers hebben vastgesteld dat microplastics uit Afrika en Noord-Afrika door de lucht tot in de Pyreneeën neerdwarrelen.

vrijdag 24 december 2021 16:13
Spread the love

 

Wetenschappers hebben boven één van de hoogste pieken van de Pyreneeën microplastics gevonden uit Afrika en Noord-Amerika. Dit bewijst dat de plasticdeeltjes over continenten en oceanen kunnen reizen, stellen ze vast.

Microplastics zijn minuscule korreltjes plastic die door desintegratie van plastic producten ontstaan. Hun levensduurte wordt geschat tussen 450 en 1000 jaar (nvdr).

Onderzoekers van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique (nationaal onderzoekscentrum CNRS) hebben tussen juni en oktober 2021 luchtmonsters genomen op een astronomisch observatorium bovenop de Pic du Midi, een hoge top in het midden van de bergketen die Frankrijk van Spanje scheidt. Op 2877 meter hoogte, ver van eender welke bron van vervuiling, stelden ze vast dat elk genomen staal microplastics bevat, voornamelijk afkomstig van verpakkingen.

Troposfeer fungeert als hogesnelheidstrein

Op basis van weer- en windgegevens konden ze berekenen dat verschillende luchtmonsters afkomstig waren van plaatsen in Afrika en Noord-Amerika. Volgens deze wetenschappers bewijst bewijs dit dat microplastics grote afstanden kunnen afleggen door luchtstromen in de zogenaamde ‘vrije troposfeer’ te gebruiken als een soort hogesnelheidslijn.

Zicht in zuidelijke richting vanop het observatorium op de Pic du Midi. Foto: Benh Lieu Song/CC BY-SA 3:0

De vrije troposfeer tussen 3000 en 9000 meter boven het aardoppervlak, is de laag in de atmosfeer boven die waarin de meteorologische verschijnselen op aarde plaatsvinden. Door de sterke luchtstromingen in die laag kunnen microplastics over een afstand van duizenden kilometers worden vervoerd.

Tot nog toe ging de wetenschap ervan uit dat microplastics zich enkel op regionale schaal verplaatsten. Tegelijk hebben wetenschappers de voorbije jaren vastgesteld dat zelfs afgelegen zeeën rond Antarctica, rond Chomolungma (vroeger Mount Everest), met 8.849 meter de hoogste berg ter wereld en in de Challenger Deep, met 10.924 meter het diepste punt van alle oceanen vervuild zijn door minuscule plasticdeeltjes.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!