President Arce op de manifestatie van 29 november. Foto twitter @LuchoXBolivia
Tanya Wadhwa, People's Dispatch,

1,5 miljoen Bolivianen marcheren naar hoofdstad La Paz, poging tot ‘legale’ staatsgreep mislukt

Net als in Peru poogde de rechtse oligarchie van Bolivia de macht te heroveren nadat ze de presidentsverkiezingen verloor, met afzettingsprocedures in het parlement wegens 'mentale ongeschiktheid van de president'. In beide landen is dit mislukt. 1,5 miljoen Bolivianen kwamen samen om hun steun aan verkozen president Luis Arce te bevestigen. Een verslag ter plaatse.

vrijdag 10 december 2021 11:22
Spread the love

Duizenden Bolivianen, die een 7 dagen lange voetmars van 180 km ondernamen, vanuit de stad Caracollo in het departement Oruro, onder het vaandel ‘Mars voor het Vaderland’, kwamen op 29 november 2021 aan in de hoofdstad La Paz. Deze historische mars, georganiseerd ter verdediging van de democratie en als steun aan de regering van President Luis Arce, werd afgesloten met een massale bijeenkomst op de centrale Plaza San Francisco in La Paz.

Meer dan 1,5 miljoen arbeiders, vrouwen, studenten en boeren van over heel Bolivia waren aanwezig op de bijeenkomst in de hoofdstad en drukten hun steun uit aan de nationale regering van de Movimiento Al Socialismo (Beweging voor Socialisme, de koepel van linkse partijen van voormalig president Evo Morales).

Zij verwerpen de pogingen tot destabilisatie door de uiterste rechtse oppositiesectoren. Met nationale vlaggen, inheemse Wiphala-vlaggen en borden eisen zij rechtvaardigheid voor de slachtoffers van de bloedbaden van Sacaba en Senkata, respect voor de uitslagen van de verkiezingen van 2020, verwerping van de recente pogingen tot staatsgreep door de rechtse krachten. Samen overstroomden honderdduizenden Bolivianen de centrale Plaza San Francisco en de omliggende straten verspreid over tientallen huizenblokken in de omtrek van het plein (over de bloedbaden van Sacaba en Senkata, zie Regime Bolivia drukt neoliberale agenda door met moordende repressie).

Aan het hoofd van deze mars liep voormalig president en huidig MAS-voorzitter Evo Morales. Het evenement werd georganiseerd door het Pacto de Unidad (Eenheidspact), een nationale alliantie van basisorganisaties, en de vakbond Central Obrera Boliviana (COB – Boliviaanse Arbeiderscentrale). Talrijke sociale bewegingen, vakbondsfederaties van verschillende sectoren, volksorganisaties, die niet aangesloten zijn bij het Pact en de COB namen eveneens deel aan de mars en de samenkomst op het einde van de mars.

President Arce sprak de massa toe en bedankte de burgers voor hun overweldigende steun. Hij benadrukte dat de eenheid van de bevolking een onmisbare vereiste is om het land en de economie verder op te bouwen. “Bepaalde zaken zijn noodzakelijk om verder te kunnen gaan met de opbouw van onze staat en onze economie, in het voordeel van alle Boliviaanse gezinnen. En die essentiële vereiste, zusters en broeders, is wat jullie getoond hebben met deze mars, met deze bijeenkomst. Dit is de eenheid van het Boliviaanse volk”.

Twitter: ‘Wij zijn zeer dankbaar voor de steun van deze massale #MarsVoorhetVaderland. Wij beloven te blijven werken aan de wederopbouw van de economie en het vaderland voor alle Bolivianen. Lang leve onze Plurinationale Staat #Bolivia!’

Het staatshoofd beloofde samen met de bevolking verder te werken aan de heropbouw van het land en de economie. “We luisteren naar de stem van het volk, we hebben dit altijd gedaan en we werken verder op dezelfde lijn. We weten dat jullie ons een mandaat hebben gegeven. We zullen jullie nooit in de steek laten en we zullen nooit een beleid voeren dat tegen jullie belangen ingaat. Zoals het bevolking vandaag en vroeger altijd getoond heeft, hebben jullie ons nooit in de steek gelaten”, zei Arce nog.

Vice-president David Choquehuanca veroordeelde uiterst rechts voor hun pogingen tot destabilisatie van de democratisch verkozen regering. “De Boliviaanse oligarchie tracht de overwinning van Arce van 2020 te ontkennen en probeert een gelijkaardige staatsgreep als die van 2019, waarbij 37 mensen het leven verloren en honderden gewond werden. Extremistische sectoren verdedigen alleen de democratie wanneer het voor hen goed uitkomt. Wij hebben deze vreedzame maar vastbesloten mars gehouden om de verderzetting van dit veranderingsproces ten voordele van ons volk en het respect voor democratie op te eisen”.

Voormalig president Evo Morales veroordeelde tevens het feit dat extremistische groeperingen de staatsmacht trachten te veroveren. Hij herinnerde eraan dat “de rechtse krachten ons niet vergeven dat wij de soevereiniteit en de waardigheid van het Boliviaanse volk gegarandeerd hebben. Zij voerden een staatsgreep uit en installeerden een de-facto regering om te stelen en te moorden”.

Hij benadrukte ook dat “het volk deze keer georganiseerd is en zijn president zal verdedigen. Dit is een mars voor het Vaderland. Wanneer de democratie in gevaar is, mobiliseert het zelfbewuste volk zich. De tegenstanders moeten weten dat de rebellie van een waardige volk hoger staat dan de belangen van rechtse financiers,” voegde hij er nog aan toe.

Morales waarschuwde bovendien de oppositie om “het volk niet te provoceren,” en hij zei dat “deze mars een opwarming was voor de verdediging van de democratie en de wettig samengestelde regering van Luis Arce en David Choquehuanca en zijn beleidsplannen.”

Juan Carlos Huarachi, algemene secretaris van de COB, benadrukte dat de mars het resultaat was van het bewustzijn van de Bolivianen voor de verdediging van hun democratie. “Deze mars werd niet betaald, gekocht of gefinancierd. Ze is te danken aan het bewustzijn van het Boliviaanse volk en aan zijn overtuigingen en principes. We zijn hier niet om geweld uit te lokken, maar, als ze ons provoceren, staat de verenigde bevolking klaar! Dit volk zal zijn vaderland verdedigen en de democratie, Lucho (president Luis Arce) en (vice-president) David (Choquehuanca), ons veranderingsproces en de stemmen die in de verkiezingen zijn utgebracht,” zei de vakbondsleider.

Flora Aguilar, secretaris-generaal van de Nationale Confederatie van Inheemse Boerinnen van Bolivia ‘Bartolina Sisa’, zei dat er geen volgende staatsgreep meer zal toegelaten worden. “Deze grootse mars, met meer dan 1 miljoen deelnemers, zegt klaar en duidelijk dat wij geen nieuwe destabilisering van onze regering zullen toelaten. Onze regering is democratisch en vreedzaam verkozen en daarom zullen wij ons nu toeleggen op de heropbouw van onze economie”.

Op het einde van de samenkomst, eisten alle vakbonds- en sociale leiders dat het Openbaar Ministerie en het Gerecht rechtvaardigheid garandeert voor de slachtoffers van de bloedbaden van 2019 en de vervolging van de verantwoordelijken voor de staatsgreep van 2019 tegen de voormalig president Morales.

 

Over 1.5 million Bolivarians march in defense of democracy and President Arce’s government werd vertaald door Roos De Witte.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!